Artykuł sponsorowany

Jak przygotować dobrą kawę z ekspresu?

Jak przygotować dobrą kawę z ekspresu?

O dobrym smaku kawy decyduje wiele czynników. Przede wszystkim ważny jest wybór właściwego rodzaju kawy i odpowiednia temperatura wody. Ekspresy do kawy mogą posiadać wiele dodatkowych funkcji, takich jak grubość mielenia ziaren, spienianie mleka czy miernik mocy napoju. Każdy z tych elementów ma duży wpływ na to, jaki będzie smak zaparzonej kawy.

 Smak kawy zależy także od wody

O smaku kawy decyduje wybór określonego rodzaju ziaren. Nad kawami mielonymi zdecydowanie górują kawy ziarniste. Poszczególne rodzaje zależą od osobistych preferencji. Bardzo ważnym składnikiem dobrej kawy jest również woda. Podczas parzenia powinna osiągać temperaturę około 80 stopni, a więc trochę mniej niż wynosi temperatura wrzenia. Wyższa temperatura może sprawić, że kawa będzie miała gorzki smak, a przy niektórych rodzajach straci również aromat. Woda nie może mieć nieprzyjemnego zapachu lub smaku, bowiem kawa także nim przesiąknie. Najlepszym sposobem jest codzienne dolewanie wody do ekspresu. Jeśli kawa zawiera dużo kamienia, może potrzebować przefiltrowania.

 Funkcje ekspresu decydujące o smaku

Niektóre ekspresy mają wbudowane młynki o regulowanej grubości mielenia, dzięki którym można znacznie poprawić smak. Drobniejsze mielenie wyciąga najwięcej aromatów i walorów smakowych, jednak, sposób mielenia powinien być dopasowany do rodzaju kawy oraz osobistych preferencji. Dobry ekspres może posiadać także podgrzewaną płytę, dzięki której kawa podawana w filiżance na dłużej zachowa odpowiednią temperaturę. O tym, czy kawa będzie mocna, czy jednak słaba, decyduje ilość ziaren przeznaczonych do przygotowania jednej filiżanki. Z kolei moc powinna być dostosowana do objętości napoju. Kawa słaba w dużej filiżance może okazać się zbyt rozwodniona. W przypadku kaw mlecznych ekspres powinien zadbać o właściwą strukturę pianki i temperaturę spienienia.

 Zakup ekspresu czy wynajem?

 Smak kawy zależy od sprzętu, w jakim jest ona wytwarzana. Im bardziej profesjonalny ekspres tym więcej posiada funkcji mających wpływ na smak kawy. Dobry ekspres ma jednak swoją cenę i nie każdy może sobie na niego pozwolić. Rozwiązaniem tego problemu jest wynajęcie ekspresu do kawy W zależności od potrzeb może być to ekspres dla firm lub profesjonalny ekspres dedykowany gastronomii. Jest to usługa, z której można skorzystać zarówno na jeden dzień jak i długoterminowo. Ekspert z firmy Flint Espresso w Warszawie tłumaczy: W przypadku najmu długoterminowego ekspres jest przedmiotem dzierżawy. Przez cały ten okres znajduje się pod pełną obsługą serwisową. 
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz