Artykuł sponsorowany

Jak wybrać tort weselny?

Jak wybrać tort weselny?

Jednym z najważniejszych chwil podczas każdego przyjęcia weselnego jest częstowanie gości tortem. Tort weselny jest symbolem i zarazem wróżbą dostatniego i szczęśliwego życia Młodej Pary. Jak wybrać idealny tort, który będzie nie tylko doskonale wyglądał, ale także niesamowicie smakował? Podpowiadamy.

Pierwsze wrażenie

Bardzo istotną kwestią jest wygląd tortu weselnego. Powinien być dopasowany do motywów przewodnich wesela oraz komponować się z wystrojem sali oraz ubiorem Państwa Młodych. Najwięcej uwagi zazwyczaj poświęca się kolorowi, ale istotny jest również kształt i wielkość tortu. Młode Pary najczęściej decydują się na torty w kolorze białym z dodatkami odpowiadającymi kolorom przewodnim ich strojów oraz dekoracji sali weselnej. Jeśli chodzi o wygląd tortu – tu mamy pełną dowolność. Obecnie na rynku istnieje wiele cukierni, które realizują najbardziej skomplikowane zamówienia. Jedyne, co może nas ograniczać, to budżet. Decyzję o rozmiarach tortu powinniśmy podejmować, znając liczbę gości weselnych.

To, co najważniejsze, czyli smak

Najlepszym rozwiązaniem jest degustacja próbek różnych tortów, zanim zdecydujemy się na zamówienie własnego. Te, które wybiera się najczęściej, to zdecydowanie torty śmietanowe. Dużą popularnością cieszą się również torty czekoladowe oraz te robione na bazie masła. W sezonie letnim warto zdecydować się na biszkopt przekładany masą śmietanową i świeżymi owocami.

Podawanie tortu weselnego

Tradycja nakazuje, żeby podawaniu weselnego tortu towarzyszyła uroczysta oprawa. Orkiestra najczęściej gra specjalnie przygotowaną na tę okazję muzykę, światło na sali zostaje przyciemnione, aby iskry sztucznych ogni były bardziej efektowne. Młoda Para zazwyczaj robi sobie pamiątkowe fotografie z weselnym tortem, który jest dla nich wróżbą dostatniego życia. Dawniej istniała zasada, że weselnych tort podawało się o północy, obecnie się od tego odchodzi i podaje go ok. 3 h po obiedzie. Obowiązkowym rytuałem jest wspólne krojenie i później spożywanie pierwszego kawałka tortu przez Młodą Parę. Miłym gestem, który przyjął się w polskiej kulturze, jest podawanie przez Państwa Młodych kolejnych z pierwszych porcji rodzicom, chrzestnym i dziadkom – powiedział Piotr Śliwa, współwłaściciel Cukierni Rodzinnej w Krakowie. 

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz