Organizacja konsolacji – jak zaplanować uroczystą stypę?
Konsolacje na stałe wpisały się w polską tradycję ostatniego pożegnania. To coś więcej niż możliwość posilenia się pogrzebie i nabrania siły przed drogą powrotną. Stypa to okazja do wspominania bliskiego zmarłego i celebrowania momentu jego odejścia. Jeżeli nie czujesz się na siłach, aby zorganizować takie spotkanie, skorzystaj z usług domu restauracyjnego, który zapewni gościom ciepłe posiłki, napoje i oprawę adekwatną do rangi wydarzenia.
Gdzie urządzić stypę?
Jeżeli zdecydowałeś się na organizację konsolacji, musisz rozważyć dwie kluczowe kwestie – lokalizację oraz menu. Dobrze, aby sala na konsolację znajdowała się w bliskiej odległości od cmentarza lub dobrze skomunikowanym punkcie. Jeżeli wiesz, że część żałobników nie posiada własnego środka transportu, przemyśl wynajem busa. Równie istotny jest jadłospis – uniwersalny i wpisujący się w gusta większości gości. Z tego względu najbezpieczniejszym wyborem są dania tradycyjnej polskiej kuchni. Jak wskazuje restaurator z sali bankietowej Zacisze, standardowe menu na stypę składa się z dwudaniowego obiadu złożonego z rosołu i mięsnej potrawki, przystawek, ciast i przekąsek, oraz ciepłych i zimnych napojów. Wśród ciast prym wiodą serniki, szarlotki oraz makowce, niemniej nie musisz ograniczać się do klasycznych pozycji.
Tania stypa – wskazówki organizacyjne
Liczba potraw serwowanych na stypie powinna być dostosowana do posiadanego budżetu oraz liczby gości. Jeżeli w uroczystościach pogrzebowych będą uczestniczyć osoby, które mają za sobą długą podróż, warto zorganizować bardziej treściwy posiłek. Dobrze też zadbać o wegetariańską alternatywę dla osób, które nie spożywają mięsa. Jeżeli zaś chodzi o napoje, najlepiej ograniczyć się do wody i soków. Bardzo indywidualną kwestią jest podawanie alkoholu – przed podjęciem decyzji warto zastanowić się, czy mocniejsze trunki pojawiały się już wcześniej na rodzinnych uroczystościach, czy też ich serwowanie mogłoby być poczytane jako nietakt.