Artykuł sponsorowany

Organizacja konsolacji – jak zaplanować uroczystą stypę?

Organizacja konsolacji – jak zaplanować uroczystą stypę?

Konsolacje na stałe wpisały się w polską tradycję ostatniego pożegnania. To coś więcej niż możliwość posilenia się pogrzebie i nabrania siły przed drogą powrotną. Stypa to okazja do wspominania bliskiego zmarłego i celebrowania momentu jego odejścia. Jeżeli nie czujesz się na siłach, aby zorganizować takie spotkanie, skorzystaj z usług domu restauracyjnego, który zapewni gościom ciepłe posiłki, napoje i oprawę adekwatną do rangi wydarzenia.

Gdzie urządzić stypę?

Jeżeli zdecydowałeś się na organizację konsolacji, musisz rozważyć dwie kluczowe kwestie – lokalizację oraz menu. Dobrze, aby sala na konsolację znajdowała się w bliskiej odległości od cmentarza lub dobrze skomunikowanym punkcie. Jeżeli wiesz, że część żałobników nie posiada własnego środka transportu, przemyśl wynajem busa. Równie istotny jest jadłospis – uniwersalny i wpisujący się w gusta większości gości. Z tego względu najbezpieczniejszym wyborem są dania tradycyjnej polskiej kuchni. Jak wskazuje restaurator z sali bankietowej Zacisze, standardowe menu na stypę składa się z dwudaniowego obiadu złożonego z rosołu i mięsnej potrawki, przystawek, ciast i przekąsek, oraz ciepłych i zimnych napojów. Wśród ciast prym wiodą serniki, szarlotki oraz makowce, niemniej nie musisz ograniczać się do klasycznych pozycji.

Tania stypa – wskazówki organizacyjne

Liczba potraw serwowanych na stypie powinna być dostosowana do posiadanego budżetu oraz liczby gości. Jeżeli w uroczystościach pogrzebowych będą uczestniczyć osoby, które mają za sobą długą podróż, warto zorganizować bardziej treściwy posiłek. Dobrze też zadbać o wegetariańską alternatywę dla osób, które nie spożywają mięsa. Jeżeli zaś chodzi o napoje, najlepiej ograniczyć się do wody i soków. Bardzo indywidualną kwestią jest podawanie alkoholu – przed podjęciem decyzji warto zastanowić się, czy mocniejsze trunki pojawiały się już wcześniej na rodzinnych uroczystościach, czy też ich serwowanie mogłoby być poczytane jako nietakt.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz