Artykuł sponsorowany

Chemia gospodarcza w gastronomii

Chemia gospodarcza w gastronomii

Gastronomia to specyficzna dziedzina, której szczególnym warunkiem jest zachowanie wysokiego poziomu higieny. Od czystości naczyń, stołów i urządzeń kuchennych zależy jakość potraw. To również podstawowy warunek niezbędny do uniknięcia zatruć pokarmowych.

Czyste kuchnie dzięki profesjonalnym preparatom

O przydatności środków chemicznych w kuchni wie każda gospodyni. We współczesnym gospodarstwie trudno już wyobrazić sobie zmywanie bez płynu do naczyń czy czyszczenie blatów i zlewów bez odpowiednich mleczek. Chociaż w przeszłości panie domu radziły sobie z tym problemem za pomocą sody kuchennej i octu, nowoczesne środki nie tylko są skuteczniejsze, ale również bardziej wydajne. Dzięki temu nie trzeba wydawać dużych sum pieniędzy na chemię gospodarczą, a to cecha istotna w każdej firmie gastronomicznej. Tanie środki produkowane specjalnie z myślą o gastronomii są bardzo ekonomiczne, wydajne, a zarazem zapewniają taki poziom czystości, jakiego wymaga się od miejsc oferujących zbiorowe żywienie.

Innym ważnym aspektem współcześnie oferowanych środków chemicznych do profesjonalnych kuchni jest połączenie ich skuteczności z jednoczesnym łagodnym wpływem na czyszczone powierzchnie. Płyn do naczyń doskonale rozpuszcza tłuszcz i w zasadzie nie wymaga nawet szorowania, podobnie jak delikatne mleczka do zlewów lub odkamieniacz. Takie środki chemiczne nie uszkadzają powierzchni, ograniczając swoje działanie jedynie do rodzaju zanieczyszczenia, które mają usuwać. To kolejny atut środków chemicznych, pozwalający na utrzymanie wysokiego poziomu higieny i jednocześnie zachowanie długiej żywotności kosztownych zlewów, blatów i innych profesjonalnych elementów wyposażenia.

Chemia w gastronomii, jak w domowej kuchni

Firmy oferujące produkty chemiczne przeznaczone do zakładów gastronomicznych oferują bardzo szeroki asortyment produktów. Porównując je z tymi, jakich używamy w domach można bez problemu zauważyć znaczne podobieństwo. Przykładowo, w ofercie firmy Obermark Polska. Józef Piątkiewicz specjalizującej się w takiej chemii znajdują się doskonałe płyny do ręcznego mycia naczyń, stanowiące podstawę funkcjonowania każdej kuchni. Zaletą takich płynów jest wysoki poziom koncentracji, dzięki czemu są bardzo wydajne. Producent zadbał też o świeży cytrynowy zapach oraz dodatek środka nabłyszczającego, dzięki czemu po umyciu naczynia pięknie lśnią, wzmacniając efekt wyjątkowej czystości.

Wśród stosowanych w lokalach gastronomicznych preparatów znajdują się też specjalne mleczka do czyszczenia zawierające czynniki aktywne rozpuszczające wszystkie zanieczyszczenia. Zaletą mleczek jest ich przyjemna, delikatna konsystencja, dzięki której nie rysują czyszczonych powierzchni, jak szorstkie pasty i druciaki. Bez zainteresowania nie pozostają również kuchnie i piece gastronomiczne. Na potrzeby usuwania często bardzo trudnych zanieczyszczeń produkowane są specjalne płyny na bazie aktywnego chloru, bardzo skuteczne w likwidowaniu przypalonych tłuszczów i białek. Utrzymanie czystości w zakładach gastronomicznych ułatwiają też płyny do usuwania kamienia ze zmywarek, do nabłyszczania naczyń oraz do ich dezynfekcji oraz szereg innych tego typu preparatów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz