Artykuł sponsorowany

Co jeść w trasie? Pomysły na posiłki podczas podróży samochodem

Co jeść w trasie? Pomysły na posiłki podczas podróży samochodem

Dzięki rozwojowi sieci autostrad i lepszemu stanowi polskich dróg, podróże po kraju samochodem są coraz łatwiejsze i przyjemniejsze. Jakość jedzenia w przydrożnych barach nadal nie cieszy się jednak zbyt wielką renomą. Dowiedz się, jak sobie radzić w trasie, aby nie głodować. Co i gdzie jeść, jakie lokale odwiedzać, a co zabrać ze sobą z domu? Podpowiadamy.

Jedzenie na trasie – gdzie warto zjeść podczas podróży?

Wraz z rozwojem infrastruktury drogowej powstaje coraz więcej przydrożnych barów, zajazdów i restauracji. Przy autostradach można spotkać też sieciowe bary szybkiej obsługi, a ofertę posiłków systematycznie poszerzają też najpopularniejsze sieci stacji benzynowych. Nie oznacza to jednak, że wszędzie można zjeść smacznie. Typowe przydrożne bary niestety wciąż rzadko dbają o jakość potraw. Nastawiając się na jednorazowego klienta, właściciele tych lokali gastronomicznych zwykle serwują kiepskiej jakości posiłki z najtańszych produktów.

Czy warto więc jeść w przydrożnych barach? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Nie każdy lokal przy autostradzie czy drodze krajowej odznacza się bowiem kiepską kuchnią. Wybierając się w daną trasę po raz pierwszy, można się przygotować, poszukując przyzwoitych restauracji za pomocą internetu czy specjalnych aplikacji. Niekiedy warto też zdać się na zwykłą obserwację. Szczególnie dobrym kryterium jest w tym przypadku zachowanie kierowców zawodowych. Jeśli więc na parkingu restauracji widzisz kilka TIR-ów, jest duża szansa, że zjesz w tym miejscu smaczny obiad.

Warto pamiętać też, że najlepsze przydrożne lokale często znajdują się w pewnym oddaleniu od głównych tras. Zwykle warto jednak zjechać z autostrady po to, by zjeść coś smacznego i, przede wszystkim, nieszkodliwego. Restauracje, które pełnią funkcję nie tylko przystanku dla kierowców, ale też lokalnych jadłodajni, takie jak Huzar w Sokołowicach, nieopodal drogi krajowej nr 79 i autostrady A4, to przeważnie najlepszy wybór. Dbałość o zadowolenie klienta przekłada się na wysoką jakość potraw i przyjemną atmosferę.

Jedzenie w podróży – jak sobie radzić?

Wyjeżdżając w daleką drogę, lepiej nie zdawać się jednak tylko na łaskę i niełaskę przydrożnych barów, sieciowych fast foodów i hot-dogów ze stacji benzynowej. Podczas wielogodzinnej trasy miło zatrzymać się na ciepły posiłek w domowej restauracji. Wydarzenia na drodze mogą być jednak nieprzewidziane, dlatego warto zawsze wyposażyć się we własny prowiant.

Doskonale w roli samochodowego jedzenia sprawdzają się kanapki. Można je przygotować według własnych preferencji, łatwo je także zjeść w każdej chwili. Dobrze zabrać też ze sobą drobne przegryzki jak wafle ryżowe, orzechy czy suszone lub świeże owoce. Do zabrania w trasę nadają się też sałatki, zarówno klasyczne, jak i te bardziej treściwe, na przykład makaronowe lub ziemniaczane. Nie wolno również zapominać o zapasie wody.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz