Artykuł sponsorowany

Zdrowotne właściwości soli. Dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie?

Zdrowotne właściwości soli. Dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie?

O soli coraz częściej mówi się negatywnie w kontekście ludzkiego zdrowia. Prawda jest taka, że jej zbyt duża ilość w diecie rzeczywiście nie jest korzystna dla naszego organizmu. Równocześnie, wysokiej jakości sól jest nam zwyczajnie niezbędna do życia. Jakie funkcje pełni w naszym ciele. Jaki rodzaj soli wybierać podczas zakupów?

Sól jest zdrowa! Byle nie w nadmiarze

Sól to przyprawa, z której zdecydowanie najczęściej korzystamy podczas przygotowywania posiłków. Znajdziemy ją w praktycznie wszystkich produktach, które są dostępne w sklepach. Słony smak- w bardzo małej ilości- doskonale podkreśla słodycz, dlatego też soli używa się nawet do produkcji łakoci. Z dobrodziejstwa soli, ludzkość korzysta od wieków. Kiedyś powszechnie używano jej do konserwowania pokarmów. Jeszcze kilkaset lat temu sól była produktem na wagę złota, wykorzystywano ją nawet jako środek płatniczy. Obecnie produkt ten obwiniany o wzrost ryzyka zachorowania na nadciśnienie tętnicze czy cukrzycy typu 2. Trzeba jednak zaznaczyć, że schorzenia tego typu zagrażają w większym stopniu osobom, którzy soli w diecie sobie nie żałują. To właśnie nadmiar tego produktu, wywołuje w organizmie szkodliwe reakcje. W przypadku, gdy trzymamy się zalecanej dawki, sól wręcz wspomaga funkcjonowanie naszego ustroju. W jaki sposób? Zawarty w soli sód to jeden z najważniejszych dla zdrowia pierwiastków. Odpowiada za utrzymywanie prawidłowej pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych. Ponadto sód reguluje wpływa także na gospodarkę wodną naszego organizmu.



Jaką sól wybierać?

W sklepach znajdziemy bardzo dużo różnych rodzajów soli. Wiele osób zastanawia się, która  jest najzdrowsza i najczystsza z tych, które oferują markety. Jednym z produktów godnych uwagi jest słynna sól kłodawska, której dystrybutorem jest firma Kapsik. W ofercie przedsiębiorstwa znajdziemy:

  • sól spożywcza kamienną jodowaną-  to dar natury sprzed blisko 250 ml lat – kłodawska sól kamienna to klasyczna przyprawa poprawiająca smak wszystkich potraw, zup, ryb mięs, sosów.  Jest to minerał o wysokim stopniu czystości, zawierający najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, jako jedna  z niewielu soli dostępnych na  rynku nie zawiera w swym składzie  E536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6).
  • sól spożywcza kamienna niejodowana- jest bogata w biopierwiastki i bioelementy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W zależności od granulacji może być wykorzystywana w każdej dziedzinie przemysłu: przetwórczego, garmażeryjnego, paszowego i kosmetycznego.

Korzystając ze soli, warto zachować zdrowy rozsądek i pamiętać o tym, że najzdrowsza sól to taka, której nie używamy w nadmiarze.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz