Artykuł sponsorowany

Zastosowanie stali kwasoodpornej w przemyśle

Zastosowanie stali kwasoodpornej w przemyśle

Z każdym kolejnym rokiem wzrasta przemysłowe zastosowanie stali nierdzewnej i kwasoodpornej. O ile właściwości tej pierwszej są nam raczej dobrze znane, to o drugim tworzywie wiemy stosunkowo niewiele. Stal kwasoodporna potocznie nazywana jest przez specjalistów „kwasówką” i jest jednym z typów stali nierdzewnej. Posiada jednak nieco odmienne właściwości, które determinują jej użytkowanie. Co warto wiedzieć na temat tego materiału?

Stal kwasoodporna- krótka charakterystyka

Stal kwasoodporna jest stopem niewrażliwym na działanie substancji o odczynie kwaśnym, jeśli ich moc jest mniejsza od mocy kwasu siarkowego. Wszystko dzięki zawartości chromu ( ponad 17%)  oraz innych pierwiastków chemicznych ( nikiel min. 8%) w składzie tego materiału. Właściwości kwasówek mogą różnić się od siebie w zależności od rodzaju stopu. W odróżnieniu od klasycznej stali nierdzewnej, stal kwasoodporna wykazuje dużą odporność na działanie substancji żrących. Tworzywo to zdolne jest także do pracy w temperaturach przekraczających 400 stopni Celsjusza.

Jak informuje specjalista z firmy Italinox, która - między innymi- prowadzi sprzedaż stali kwasoodpornej – niektóre rodzaje tego materiału wykazują  dużą odporność na korozję międzykrystaliczną. Co więcej – tworzywo to ma dobre właściwości wytrzymałościowe i jest łatwe w obróbce. Całkowicie podlega też recyklingowi, co w dobie wzmożonej dbałości o środowisko, ma ogromne znaczenie.  

Gdzie stosuje się stal kwasoodporną?

Stal kwasoodporna znajduje szerokie zastosowanie w produkcji urządzeń do regulacji ciepłej wody oraz elementów narażonych na ciągły kontakt z wodą morską. Służy również w budownictwie do wyrobu elementów konstrukcyjnych o wysokim stopniu zużywalności. Tworzy się z niej rury kwasoodporne, używa do produkcji kotłów grzewczych i wkładów kominowych.

Materiał ten wykorzystywany jest również w przemyśle chemicznym do produkcji urządzeń i aparatury, gdzie wymagana jest odporność na negatywne oddziaływanie kwasów niepodlegających utlenianiu. Z tworzywa tego typu buduje się także zbiorniki do kwasów, wieże absorpcyjne czy mieszadła.

Kwasówka używana jest w miejscach wytwarzających energię, takich jak np. elektrownie jądrowe. Chodzi głównie o jej nieprzeciętną wytrzymałość, dzięki czemu nie ma konieczności systematycznej wymiany zużytych elementów na nowe.

W przemyśle spożywczym stal kwasoodporna stosowana jest do wyrobu elementów narażonych na działanie środków konserwujących takich jak np. sól. Nie wchodzi w reakcje z produkowaną żywnością, co zapewnia pełne bezpieczeństwo konsumentom.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz