Artykuł sponsorowany

Wysokiej jakości dodatki do żywności produkcji Culinar Polska

Wysokiej jakości dodatki do żywności produkcji Culinar Polska

Produkcja żywności to wieloetapowy, złożony proces, który wymaga współpracy wielu podmiotów. Celem działalności Culinar Polska jest wspierać producentów żywności w ich dążeniach do zapewnienia produktów pod każdym względem atrakcyjnych: smacznych, aromatycznych, o apetycznej fakturze i konsystencji. Jest częścią szwedzkiej spółdzielni rolniczej, której działalność obejmuje niemal całą Europę.

Dodatki do żywności

Główna część działalności Culinar Polska obejmuje produkcję komponentów do żywności. Są to przede wszystkim skrobia natywna ziemniaczana, skrobie modyfikowane, skrobie jęczmienne i kukurydziane, a także błonnik ziemniaczany wykorzystywane jako stabilizatory emulsji oraz tekstury. Znajdują one zastosowane w produktach różnego rodzaju; między innymi w wypiekach, majonezach, sosach, fermentowanych produktach mlecznych, serze topionym, zupach oraz sosach czy też gotowych posiłkach.

Inną ważną sferą działalności Culinar Polska są przekąski, w których zakresie zajmuje się ona opracowywaniem mieszanek smakowych. Zespół wykwalifikowanych specjalistów z branży spożywczej odpowiada za tworzenie kombinacji przypraw oraz smaków zgodnie z oczekiwaniami i wymaganiami producentów. Powstała na bazie wielu lat doświadczeń technologia Culinax przewyższa inne metody przyprawiania przekąsek pod względem oferowanej jakości. Jej zastosowanie umożliwia stworzenie podwójnego smaku oraz jego naturalne uwalnianie. Podwójny smak osiągany jest poprzez wtłaczanie smaku w przekąski oraz przyprawianie ich w tradycyjny sposób na powierzchni. Jest on uwalniany w naturalny sposób, co oznacza, że jest dłużej odczuwalny i ma ponadto bogaty posmak. Autorska technologia Culinar Polska została dwukrotnie nagrodzona w międzynarodowym plebiscycie Food Ingredients Excellence Awards.

Rozwój i wysoka jakość

Culinar Polska ma świadomość tego, jak ważne w branży spożywczej są jakość oraz bezpieczeństwo oferowanych produktów. Dlatego też aktywnie współpracuje ze swoimi klientami w projektowaniu i produkcji komponentów do żywności. W warszawskiej siedzibie firmy działa centrum rozwoju produktu Culinarium, gdzie w testowym laboratorium technologicznym producenci mogą uczestniczyć w pracach wraz ze specjalistami Culinar Polska.

Mając na względzie wpływ, jaki przemysł wywiera na środowisko naturalne, spółka Culinar, w tym też Culinar Polska, od 2013 nie używają w procesach produkcyjnych energii pochodzącej z paliw kopalnianych. Z myślą o zdrowej żywności powstała linia produkcyjna Lyckeby Careful, w której znajdują się skrobie zagęszczające pozbawione składników o oznaczeniu E i przeznaczone dla produktów z tak zwaną „czystą etykietą”. Jakość produktów oraz usług oferowanych przez Culinar Polska potwierdzają liczne certyfikaty, między innymi ISO 9001:2015, BRC stopień A oraz FFSC 22000.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz