Artykuł sponsorowany

Właściwości wyrobów stalowych.

Właściwości wyrobów stalowych.

Stal jest tworzywem ogólnie stosowanym w rozmaitych dziedzinach i branżach. Jednak najczęściej wykorzystywana jest ona w nowoczesnym budownictwie, zwłaszcza przy tworzeniu trwałych konstrukcji. Stal dzięki swoim właściwościom i swojemu składowi chemicznemu może przybierać różne oblicza, tym samym sprawdzając się jako materiał budujący różnorodne przedmioty czy wyroby.

Czym jest stal?

Stal jest niczym innym jak stopem żelaza i węgla, który został obrobiony w wyniku działania wysokich temperatur. Zawartość tego drugiego składnika powinien wynosić około 2,11 %, chyba że jest to stal stopowa. Należy wiedzieć, że im większa zawartość węgla tym całe tworzywo nabiera większej twardości. Wszystko jest zasługą cementytu , który stanowi jeden ze składników strukturalnych pojawiających się w budowie takiego rodzaju stopu. Należy wiedzieć, że stal mogą tworzyć również inne metale np. chrom, nikiel czy mangan. Ten stop żelaza i węgla uzyskuje się z tak zwanej surówki podczas procesu świeżenia czy w wyniku działania rozmaitych pieców hutniczych. Najczęściej produkowana jest w celu utworzenia wyrobów stalowych, do których można zaliczyć blachy, nakrętki, trójniki, a nawet śruby.

Jakie można wyróżnić rodzaje stali?

Jedną z najbardziej znanych rodzajów stali jest nierdzewna. Cechuje się ona specjalnymi właściwościami fizykochemicznymi, które sprawiają, że stop ten staje się bardzo odporny na szkodliwy wpływ korozji. Ten niezwykły charakter można pozyskać poprzez wprowadzanie właściwych dodatków w trakcie całej produkcji. Najczęściej wytwarzaną i wybieraną podczas produkcji wyrobów ze stali nierdzewną jest ta o oznaczeniu A2. Może być ona wykorzystywana na zewnątrz, ponieważ rewelacyjnie radzi sobie z warunkami atmosferycznymi. Co więcej, idealnie nadaje się do spawania i nie reaguje na działanie produktów spożywczych (dlatego branża ta najbardziej ją lubi). Godnym polecenia dystrybutorem części, urządzeń i materiałów ze stali nierdzewnej jest firma Wimns z Płocka. Należy wiedzieć, że jej produkty cieszą się wysoką jakością i są niezaprzeczalnie bezpieczne dla środowiska.

Która stal bywa równie często wybierana?

Kwasówka, a dokładniej stal kwasoodporna charakteryzuje się dużą wytrzymałość na działanie żrących kwasów. Jej niezwykłe właściwości można uzyskać poprzez dodanie w trakcie produkcji takich składników jak chrom, nikiel oraz mangan, tytan, molibden i miedź. Co więcej, istotna jest także stabilizacja austenitu, czyli elementu strukturalnego stali. Materiał ten odznacza się także wysoką odpornością na działanie korozji, co sprawia, że wykorzystywana jest w przemyśle chemicznym, podczas budowy kanalizacji oraz innych produktów narażonych na agresywne działanie pochodzące z zewnątrz. Stal kwasoodporna stosowana w branży przemysłowej oznaczona jest znakiem A4 i należy wiedzieć, że może być użytkowana w warunkach o podwyższonej temperaturze.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz