Wady i zalety diety jabłkowej. Ile można schudnąć?
Jabłka należą do grupy wyjątkowo niskokalorycznych przekąsek, które dostarczają wiele witamin i minerałów. Ponadto ważnym składnikiem owoców jest błonnik pokarmowy przyspieszający metabolizm i poprawiający przemianę materii. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszy się dieta jabłkowa. Poznaj zasady oraz plusy i minusy tej kuracji odchudzającej. Sprawdź, jakich efektów można się spodziewać.
Jabłka w diecie – właściwości
Duży spadek masy ciała w krótkim czasie to jeden z wielu pozytywnych efektów diety jabłkowej. Nic więc dziwnego, że mniej lub bardziej restrykcyjny jadłospis na bazie owoców jabłoni cieszy się coraz większą popularnością. Kuracja ma zarówno charakter odchudzający, jak i oczyszczający. Przez wielu dietetyków klinicznych uważana jest za niezastąpioną, jeśli chodzi o przyspieszenie metabolizmu czy też detoksykację organizmu.
Dlaczego jabłka w diecie są tak skuteczne? Przede wszystkim docenia się ich właściwości odżywcze. W składzie znajdziemy witaminy A, B, E, K i P oraz przede wszystkim dobrze przyswajalną witaminę C. Dostarczają również duże ilości potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów oraz błonnika, który usprawnia pracę jelit i poprawia przyswajalność ważnych składników mineralnych z pożywienia.
Poza zdrowotnymi właściwościami jabłek warto docenić również ich walory smakowe. W dość monotonnym jadłospisie możemy uwzględnić różne gatunki owoców – od słodkich odmian Ligol i Lobo, przez słodko-kwaśną Jonagold, aż po kwaśne Mekintosze i Antonówki. Dla samej diety ważna jest kaloryczność. W 100 gramach produktu bez gniazda nasiennego znajdziemy tylko 47 kalorii. Wartości będą zmieniać się wraz z obróbką np. jedna szklanka soku jabłkowego to ok. 100 kcal.
Zasady diety jabłkowej
Zalecenia związane z dietą jabłkową mogą różnić się w zależności od wybranych źródeł. Istnieje podstawowe rozróżnienie na dwa warianty. W pierwszym jadłospis jest bardzo restrykcyjny i opiera się wyłącznie na jednym składniku, jakim jest jabłko, które można spożywać w różnych formach – duszonej, pieczonej czy też nawet w postaci soku. Kuracja może trwać maksymalnie trzy dni, a w każdym z nich należy spożyć do dwóch kilogramów owoców.
Drugi wariant diety z jabłek ma rozszerzony charakter. Owoce stanowią w tym przypadku tylko dodatek do spożywanych potraw. Należy jednak pamiętać, że posiłki nie mogą w tym czasie dostarczyć więcej niż 1000 kcal na dzień. Ze względu na mniejszą restrykcyjność, ta forma kuracji może potrwać do siedmiu dni. Większość osób decyduje się na opcje trzy i pięciodniowe.
Bez względu na rodzaj diety jabłkowej należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – średnio 2 litry płynów w ciągu dnia. Poza tym przed wyborem odchudzającego jadłospisu należy zawsze konsultować decyzję z odpowiednim lekarzem. Podczas kuracji musimy stosować się do poniższych zaleceń:
- Przed rozpoczęciem diety z jabłek stopniowo ogranicz spożywane porcje. Postaw na warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo oraz kasze. Zmniejsz ilość soli w posiłkach oraz zrezygnuj z alkoholu, herbaty, kawy czy słodyczy.
- Jedz jabłka ze skórkami, które zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i kwercetyny.
- Rozpoczynaj dzień od wypicia szklanki wody z dodatkiem posiadającego właściwości odchudzające octu jabłkowego.
- Nawadniaj organizm i wypijaj minimum 2 litry płynów dziennie. Unikaj mocnych napojów – postaw na owocowe i ziołowe herbaty.
- W przypadku złego samopoczucia, osłabienia i powtarzających się objawów przerwij dietę.
- Po zakończeniu diety jabłkowej stopniowo wprowadzaj normalne posiłki, nie rezygnując ze spożywania owoców.
Dieta jabłkowa – plusy i minusy
Zapotrzebowanie dla większości kobiet oscyluje od 1800 do 2400 kcal na dobę. W przypadku mężczyzn średnią granicę stanowi 2500 kcal. Tymczasem według zasad diety jabłkowej, możemy maksymalnie dostarczyć organizmowi 1000 kalorii dziennie. Fakt ten sprawia, że z jednej strony kuracja przynosi bardzo szybko wymierne efekty, z drugiej zaś nie można jej stosować dłużej niż siedem dni.
Poza utratą zbędnych kilogramów możemy zauważyć również inne zalety diety z jabłek. Oparcie jadłospisu na owocach pozwala oczyścić organizm z toksyn i obniżyć poziom złego cholesterolu oraz wspomaga odporność czy zapobiega miażdżycy. Ponadto podczas kuracji można zauważyć poprawę wyglądu skóry czy lepsze samopoczucie. W tym czasie wzmaga się przemiana materii, minimalizuje problem zaparć i poprawia perystaltyka jelit.
Mimo powyższych argumentów opinie o diecie jabłkowej są jednoznaczne. Specjaliści odradzają wprowadzenie tak rygorystycznej formy żywienia ze względu na liczne przeciwskazania. Z kuracji powinny zrezygnować przede wszystkim osoby z chorobami przewodu pokarmowego. Jednakże jadłospis dostarcza zbyt małą ilość energii oraz nie zawiera wszystkich potrzebnych substancji do prawidłowego funkcjonowania organizmu również dla zdrowych osób.
Przy wprowadzaniu restrykcyjnych diet musimy pamiętać, że krótkotrwałe obniżenie kaloryczności może prowadzić do wystąpienia efektu jo-jo. Warto więc włączyć jabłka do swojego jadłospisu, jednak należy pamiętać, że kuracja jabłkowa nie może być stosowana na dłuższą metę. Lepsze efekty odchudzające uzyskamy, stosując racjonalne żywienie i ujemny bilans kaloryczny.
Zobacz też: naturalny sok jabłkowy – co warto o nim wiedzieć?