Artykuł sponsorowany

Sztuka parzenia kawy, czyli co warto wiedzieć o ekspresach ciśnieniowych

Sztuka parzenia kawy, czyli co warto wiedzieć o ekspresach ciśnieniowych

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie nie tylko codziennego funkcjonowania, ale również samego startu dnia. Sposobów na zrobienie sobie pysznej, aromatycznej kawy mamy oczywiście kilka, jednak coraz bardziej popularne staje się zastosowanie w tym procesie ekspresów ciśnieniowych. Poznajmy najważniejsze rodzaje, charakterystykę oraz zalety ekspresów ciśnieniowych.

Jakie wyróżniamy rodzaje ekspresów ciśnieniowych?

Ekspres ciśnieniowy to rodzaj urządzenia, które służy do zaparzania różnego rodzaju kaw przy wykorzystaniu zwiększonego ciśnienia. Wśród tych urządzeń wyróżniamy między innymi ekspresy kapsułkowe, niskociśnieniowe oraz dzbankowe, jednak największą popularnością cieszą się wśród nich ekspresy automatyczne oraz kolbowe. W przypadku ekspresów automatycznych możemy mówić o urządzeniach dość łatwych w obsłudze, ponieważ tak naprawdę nasza praca związana z parzeniem kawy w tego typu ekspresie ogranicza się tylko do uzupełniania ziaren kawy oraz oczywiście wody. Urządzenia te zazwyczaj są wyposażone również w młynek do kawy oraz pojemnik na mleko.

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, wśród ekspresów ciśnieniowych, których szeroki wybór znajdziemy między innymi w ofercie firmy Dom-Service P.H.U. ze Szczecina należącej do Andrzeja Górzyńskiego, mamy do wyboru również ekspresy kolbowe, które różnią się nieco zarówno obsługą, jak i działaniem od ekspresów automatycznych. Ekspresy kolbowe to rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się w przypadku osób ceniących sobie cały proces związany z parzeniem kawy, zaczynając od grubości mielenia, a kończąc na dozowaniu ilości kawy oraz czasie jej parzenia. Jak sama nazwa wskazuje, ekspres ten wyposażony jest w specjalną kolbę, którą sterujemy sami, jednak młynek do kawy musimy dołączyć osobno.

Jakie są zalety ekspresów ciśnieniowych?

Podstawową zaletę, jeżeli chodzi o ekspresy ciśnieniowe przeznaczone do parzenia kawy, stanowi pełna różnorodność zarówno, jeżeli chodzi o typ tych urządzeń czy też sposób ich pracy, jak i o samą kawę (a właściwie ich rodzaje, które możemy wytwarzać w tego rodzaju ekspresach). Kawa z ekspresu ciśnieniowego posiada przede wszystkim dużo bardziej intensywny smak oraz aromat, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnych ekspresów przelewowych bądź też gdy pijemy kawę rozpuszczalną. Dodajmy również, iż ekspresy tego typu nie są urządzeniami o sporych gabarytach, dlatego też możemy umieścić je zarówno w naszych domach, jak i w biurach.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz