Palenie kawy, czyli proces wytwarzania aromatycznych ziaren
Zapewne większość osób, w różnego rodzaju kawiarniach czy restauracjach, nie raz spotkała się z określeniem kawa „świeżo palona” czy też „średnio palona” lub „ciemno palona”. Takie informacje znajdują się również na opakowaniach produktów, które zaleźć możemy w sklepach. Ale jak się okazuje, raczej nieliczni wiedzą, co to tak właściwie oznacza i dlaczego odpowiednie palenie kawy ma znaczenie. Właśnie te kwestie wyjaśniamy w artykule.
Na czym polega proces palenia kawy?
Palenie kawy to niezwykle ważny etap w procesie przetwarzania ziaren kawowca. To właśnie on odpowiada za wydobycie z kawy tego co w niej najlepsze i najbardziej wartościowe. Mówiąc najogólniej, palenie kawy polega na tym, że do specjalistycznych pieców trafiają surowe ziarna kawy zielonej, które pod wpływem wysokich temperatur przechodzą szereg transformacji chemicznych i fizycznych. Po zakończeniu palenia bardzo istotnym etapem jest natychmiastowe schłodzenie ziaren, aby przerwać zachodzące w nich reakcje.
Co daje odpowiedni roasting kawy?
Technik palenia kawy jest wiele, a każda z nich zapewnia inne rezultaty i właściwości kawy.
Jednak niezaprzeczalnie sztuka palenia kawy jest bardzo wymagająca. Aby zrobić to odpowiednio, niezbędna jest nie tylko specjalistyczna wiedza, ale też doświadczenie. Inaczej kawa może stracić swoje wyjątkowe właściwości i stanie się niesmaczna oraz bezwartościowa. Dlatego szukając kawy najwyższej jakości oraz co kluczowe – poprawnie wypalonej, najlepiej skorzystać z oferty profesjonalistów takich jak producent i dystrybutor kaw Julius Meinl Polska. Jakie są efekty palenia kawy? To między innymi:
- zmiana koloru z zielonego na żółty, brązowy lub czarny,
- pojawienie się kilkuset różnych substancji odpowiadających za aromat,
- zmniejszenie kwaskowatości,
- wzrost goryczy i mocnego smaku,
- wzrost słodyczy, a w dalszym procesie palenia jej zmniejszenie się.
Stopnie palenia kawy i ich znaczenie
Różne stopnie palenia kawy odpowiadają za jej smak, a także są przeznaczone dla poszczególnych metod parzenia.
Kawa jasno palona posiada ziarna o jasnobrązowym kolorze, które nie są pokryte warstwą oleju. Charakterystyczną cechą jest wysoka naturalna kwasowość porównywalna z kwasowością owoców, np. jabłek. Smak kawy jest dość delikatny, dlatego najlepiej sprawdzi się do parzenia metodą przelewową.
Kawa średnio palona to najpopularniejszy stopień, który gwarantuje zbalansowany smak naturalnej kwasowością i nut smakowych danej odmiany. Jest odpowiednia praktycznie do każdego sposobu przygotowania.
Kawa ciemno palona otrzymywana jest w najwyższej temperaturze, ma ciemnobrązowy, a niekiedy nawet czarny kolor. Ziarna tracą kwasowość i większość oryginalnych nut smakowych na rzecz goryczy.