Artykuł sponsorowany

Szkodniki atakują! Jak pozbyć się nieproszonych gości?

Szkodniki atakują! Jak pozbyć się nieproszonych gości?

Boi się ich wiele kobiet, obrzydzają mężczyzn i dzieci. Roznoszą bród, choroby i nieprzyjemny zapach. A pojawiają się znikąd w nieoczekiwanym momencie. Mowa o szkodnikach takich jak szczury, myszy, czy insekty. Jak się ich pozbyć na dobre, aby nigdy nie wróciły? Sposób jest jeden! Pomoc wykwalifikowanych specjalistów usługowo-sanitarnych z dziedziny dezynfekcji i zwalczania szkodników.

Jaką firmę sanitarną wybrać?

Firm sanitarnych zajmujących się zwalczaniem szkodników jest jeszcze stosunkowo niewiele. Nie wszystkie też oferują kompleksową usługę obejmującą: usunięcie szkodników; zabezpieczenie miejsc w taki sposób, by nieproszeni goście nie pojawili się ponownie; dezynfekcję i usunięcie negatywnych skutków przebywania szkodników, np. nieprzyjemnego zapachu. Jeśli już potrzebujemy pomocy firmy z zakresu higieny sanitarnej, wybierzmy taką jak Insekt Serwis Zwalczanie Szkodników Mateusz Jura ­– posiadającą szeroki wachlarz usług, technik i procesów zwalczających, a także z potwierdzoną skutecznością! Szczególnie zwróćmy uwagę na certyfikaty i wprowadzane systemy działania. Tymi najbardziej cennymi są między innymi: certyfikat „Nowoczesne techniki zwalczania szkodników o znaczeniu sanitarnym: Standard amerykański NPMA, AIB oraz IFS/BRC” oraz system HACCP.

Prewencyjny system HACCP

Z pomocy specjalistów sanitarnych może skorzystać każdy. Zależy to od rodzaju problemu, który chcemy pokonać. Firmy oferują między innymi usuwanie szkodników oraz insektów z obiektów prywatnych, publicznych i gospodarczych (restauracje, sklepy; lokale prywatne: domy i mieszkania, piwnice; biura, hotele, szkoły, a w szczególności hurtownie spożywcze i przemysłowe, a także gospodarstwa rolne). Bardzo popularny stał się system HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli). Polega on na zabezpieczeniu składów  żywności. Wprowadzany powinien być w każdej hurtowni, gospodarstwie rolnym czy sklepach ­– dużych i małych. HACCP działa na zasadzie identyfikacji i oszacowania skali zagrożeń w tematyce norm żywności (wszystkie etapy produkcji oraz późniejszego obrotu żywnością) oraz określenia metod eliminacji lub ograniczeń zagrożeń dla żywności. Warto wiedzieć, że system ten w mniej formalnej formie jest używany przy każdych działaniach związanych z dezynfekcją i zwalczaniem szkodników – wszystkie profesjonalne usługi zawierają analizę, eliminację, a następnie kontrolę.

Cztery procesy sanitarne

Najpopularniejszymi metodami są dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja, fumigacja oraz ekstrakcja szkodników. O ile ostatni wymieniony jest prosty w zrozumieniu i zakłada często bezpośrednie usunięcie szkodnika (zabicie np. kuny czy lisa), to kolejne nie są już takie oczywiste. Dezynfekcja ma na celu zniszczenie drobnoustrojów poprzez zabicie form wegetatywnych – np. wszystkich bakterii pozostałych po szczurach. Dezynsekcja polega na niszczeniu pasożytów, larw i insektów, które są szczególnie szkodliwe ze względów sanitarnych. Deratyzacja to proces chemicznego, fizycznego i biologicznego tępienia szczurów, myszy itp. Ostatni proces – fumigacja – polega na zadymianiu dużych obszarów w celu wypędzenia gryzoni i zabicia owadów. Pamiętajmy, że działalność usługowa firm z zakresu higieny sanitarnej jest wieloraka. Najlepsi specjaliści podejmują się odkomarzania, gazowania (fumigacji) zboża, przepędzaniu kretów czy zabezpieczenia obiektów przed ptakami, a lista ta jest znacznie dłuższa!


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz