Stół otwarty czy zabudowany – które rozwiązanie dla gastronomii wybrać?
Na rynku możemy znaleźć bardzo wiele rodzajów stołów gastronomicznych, a ich podstawowy podział to otwarte i zabudowane. Wiele osób zastanawia się, który z tych rodzajów będzie miał lepsze zastosowanie w kuchni lokalu gastronomicznego. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie rodzaje stołów są dostępne i w jakich warunkach się sprawdzą. Zapraszamy do lektury!
Funkcjonalny stół gastronomiczny
Stoły gastronomiczne są jednym z najbardziej podstawowych i zarazem jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni w lokalu gastronomicznym. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup konkretnego modelu, to powinniśmy się zastanowić nad wieloma aspektami praktycznymi, które będą miały znaczenie w codziennej eksploatacji. Przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę jego wytrzymałość oraz jakość wykonania.
O to, z jakiego materiału powinien być wykonany stół, zapytaliśmy pracownika firmy Komat, która specjalizuje się w dostarczaniu profesjonalnego wyposażenia dla gastronomii: Najbardziej funkcjonalny będzie stół gastronomiczny wykonany ze stali nierdzewnej. Najlepsi producenci tworzą swoje stoły z najwyższej gatunkowo stali, która cechuje się odpornością na działanie produktów spożywczych oraz wszelkiego rodzaju chemii. W dodatku ma doskonałe właściwości fizyczne i jest bardzo wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne.
Patrząc pod kątem funkcjonalności, możemy wyróżnić takie stoły jak:
-
przyścienne - stoły robocze pozwalające stworzyć przyścienny ciąg technologiczny przygotowania potraw. Występują w konstrukcji szkieletowej z półką lub bez oraz w konstrukcji korpusowej z szafkami i szufladami,
-
centralne - charakteryzują się tym, że oferują dużą przestrzeń roboczą z dostępem z obu stron. Są idealne do wydzielania osobnych stanowisk obróbki wstępnej usytuowanych na środku pomieszczenia,
-
przelotowe - charakteryzują się zabudową szafkową, którą z jednej i drugiej strony można otworzyć,
-
jezdne - ich cechą charakterystyczną jest fakt, że są w pełni mobilne (dzięki kółkom),
-
stoły z dodatkowymi akcesoriami, takimi jak na przykład zlew. Stoły ze zlewami pozwalają na doposażenie stanowiska, na którym czyszczone są naczynia, sztućce oraz pozostały osprzęt.