Artykuł sponsorowany

Czym się kierować przy zakupie pieca do pizzy?

Czym się kierować przy zakupie pieca do pizzy?

Wybór właściwego urządzenia do wypiekania pizzy może być trudny. Jest to bowiem inwestycja na długie lata. Sprawa staje się jeszcze bardziej skomplikowana, gdy pomieszczenie posiada ograniczoną ilość miejsca, a sprzęt o większych gabarytach nie wchodzi w grę. Ostateczna decyzja nie powinna być podyktowana jedynie zasobnością portfela. Na co należy kłaść szczególny nacisk, kupując piec do pizzerii?

Dopasowanie pieca do wielkości pizzerii

Zanim ruszymy na zakupy pieca koniecznością jest mały rekonesans w naszym lokalu. Musimy bowiem odpowiednio zmierzyć dostępną przestrzeń. Piec do pizzy nie może zajmować zbyt dużej powierzchni, gdyż sprawi to wiele kłopotów w czasie obsługi. W pomieszczeniu zrobi się po prostu zbyt ciasno. Warto pamiętać również o zachowaniu odpowiedniego odstępu od ścian. Zwykle kilkanaście centymetrów jest wystarczające. Dzięki temu zapewnimy urządzeniu odpowiednie chłodzenie i wentylację. Zredukujemy ponadto ryzyko pożaru. Jeśli mamy problem z właściwym umiejscowieniem pieca do pizzy, warto skonsultować się ze specjalistami z Es-Gastro.

Wybór typu zasilania

Istotną kwestią, jaką musimy wziąć pod uwagę przy zakupie pieca, jest sposób jego zasilania. Do wyboru mamy piece elektryczne, gazowe, a także opalane drewnem. Jest więc w czym wybierać. Najbardziej popularne są te zasilane elektrycznie, a to ze względu na łatwość ich obsługi. Zazwyczaj są one tańsze od innych typów, co nie jest bez znaczenia,  jeśli nasz budżet jest ograniczony. Ich niewątpliwy plus to powtarzalność wypieku, której nie gwarantuje już piec gazowy o zmiennej kaloryczności. Duża liczba grzałek sprawi, że pizze będą równomiernie wypieczone.

Dostosowanie do ilości wypieku

Gdy planujemy realizować dziennie dużą liczbę zamówień, nasza uwaga powinna skierować się w stronę pieca przelotowego. Cały proces termicznej obróbki przebiega w nim w sposób zautomatyzowany. Zainstalowany ma on bowiem taśmociąg, który ułatwia odbiór wypieczonej pizzy. Tym samym czas przygotowania potraw zostaje skrócony do minimum. Z tego też powodu takiego typu piece często można spotkać w lokalach oferujących zapiekanki. Komora o dużych gabarytach umożliwia wypiek nawet kilku sztuk jednocześnie. Co więcej, w piecu przelotowym można również przygotować ciasto, a nawet zupę. Jest więc on urządzeniem uniwersalnym.

Obecność szamotu w piecu do pizzy

Dobre urządzenia powinny cechować się odpornością na skoki temperatury. Aby im zapobiec, piece do pizzy wyposaża się w ogniotrwałą płytę szamotową. Szamot jest materiałem magazynującym ciepło, przez co we wnętrzu pieca utrzymywana jest stała temperatura. Dzięki temu wszystkie potrawy nagrzewają się w sposób równomierny. Na rynku możemy spotkać również piece do pizzy z szamotem umieszczonym na bocznych ścianach i górnej części komory. Tego typu sprzęty generują znacznie mniejsze koszty, dlatego warto rozważyć taką inwestycję.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz