Artykuł sponsorowany

Sprzęt cateringowy do wypożyczenia - przegląd rozwiązań

Sprzęt cateringowy do wypożyczenia - przegląd rozwiązań
Decydując się na organizację przyjęcia z poczęstunkiem poza lokalem gastronomicznym, trzeba zadbać o catering. Bez względu na to, czy menu obejmuje dania gorące, czy zimne, konieczne będzie użycie sprzętu, który umożliwi ich higieniczne przechowywanie w trakcie wydarzenia i wygodne serwowanie gościom. Na szczęście, sprzętu cateringowego wcale nie trzeba kupować.

Firmy zajmujące się profesjonalnie organizacją imprez, zwykle posiadają własne, rozbudowane zaplecze sprzętu gastronomicznego. Jednak w sytuacji, gdy organizatorem przyjęcia jest osoba spoza branży, sprawy się nieco komplikują. Chociaż znalezienie profesjonalnej obsługi kelnerskiej nie jest trudne, wyzwaniem może być zdobycie potrzebnego wyposażenia gastronomicznego. Najtańszym i najwygodniejszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest skorzystanie z propozycji wypożyczalni.

Sprzęt cateringowy do bufetu gorącego

Zdecydowanie najwięcej trudności podczas imprezy plenerowej czy odbywającej się w budynku pozbawionego kuchni, jest przygotowanie gorącego bufetu. Aby ciepłe dania zachowały odpowiednią temperaturę przez kilka godzin, konieczne jest ich bieżące podgrzewanie. W tym celu wykorzystuje się specjalne podgrzewacze do potraw, czyli tzw. bemary.

Bemar najczęściej ma postać wózka, w którym umieszcza się naczynia z potrawami, nazywane misami do podgrzewacza. Nowoczesne podgrzewacze zazwyczaj zasilane są elektrycznie, dzięki czemu mogą utrzymać ciepło przez bardzo długi czas – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy MebloStrefa z Poznania.

Jeśli potrawy mają być przygotowywane na bieżąco podczas wydarzenia, można sięgnąć po kuchenki elektryczne bądź indukcyjne płyty grzewcze. To rozwiązanie stosuje się przede wszystkim w sytuacjach, gdy istotne jest pokazanie gościom, w jaki sposób przygotowywane są dania. W przypadku większej ilości jedzenia, które ma być sprawnie serwowane dużej grupie gości, zdecydowanie wygodniejsze są wspomniane wyżej podgrzewacze.

Osobną kwestią jest serwowanie dań płynnych, czyli przede wszystkim zup. W wypożyczalniach sprzętu gastronomicznego znajdziemy więc również elektryczne kociołki do zup o pojemności nawet 8 litrów.

Sprzęt cateringowy do bufetu zimnego i serwowania napojów

Zdecydowanie łatwiej jest przygotować bufet zimny. Najważniejszą kwestią będzie w takim przypadku zaplanowanie ładnej i wygodnej ekspozycji potraw. Przydatne okażą się więc odpowiedniej wysokości stoły, na których umieścimy tace z przekąskami.

Wśród sprzętu cateringowego, jaki możemy znaleźć w wypożyczalni, znajdują się również elementy wyposażenia służące do serwowania napojów. Kawę i herbatę można umieścić w termosach lub umożliwić gościom ich samodzielne przygotowanie, udostępniając duży warnik z gorącą wodą. Jeśli przyjęcie ma uświetnić obecność barmana, przygotowującego różne drinki, warto udać się do wypożyczalni stołów gdzie będziemy mogli zaopatrzyć się w profesjonalne lady barmańskie.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz