Artykuł sponsorowany

Rodzaje okapów gastronomicznych i przemysłowych

Rodzaje okapów gastronomicznych i przemysłowych

W lokalach gastronomicznych i halach przemysłowych wymagane są profesjonalne urządzenia wentylacyjne. Dobrej jakości okapy nie tylko wentylują, ale i oczyszczają powietrze. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów okapów gastronomicznych i przemysłowych, sprawdź, czym charakteryzuje się każdy z nich.

Okapy wyciągowe

Ten rodzaj okapów wyciąga z pomieszczenia powietrze zanieczyszczone cząsteczkami tłuszczu. Doskonale sprawdza się w kuchniach dużych lokali gastronomicznych. Okapy te wyposażone są w specjalne „łapacze tłuszczu”, które wybierają drobinki unoszące się w powietrzu i kierują je do rynienek odpływowych. Okapy wyciągowe są proste w obsłudze i umożliwiają łatwe usuwanie nagromadzonych zanieczyszczeń, ponieważ mają wbudowane tzw. spusty tłuszczu.

Okapy nawiewno-wyciągowe indukcyjne

Okapy tego typu mają dwie podstawowe funkcje: oczyszczają powietrze oraz wtłaczają świeże powietrze do pomieszczenia. Zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza i poprawiają warunku panujące we wnętrzu. Nawiew czystego powietrza schładza filtry w okapie, a to zwiększa skuteczność wyciągu poprzez redukcję zanieczyszczeń. Montując okapy indukcyjne nawiewno-wyciągowe można zrezygnować z instalowania klatek wentylacyjnych.

Okapy nawiewno-wyciągowe kompensacyjne

Nawiew czystego powietrza w okapach nawiewno-wyciągowych kompensacyjnych wypada przez perforowaną ścianę czołową. Takie rozwiązanie umożliwia świeżym cząsteczkom powietrza dostać się do wnętrza pomieszczenia, pomijając bezpośredni kontakt z wyciąganym zanieczyszczonym powietrzem. Czyste i zanieczyszczone cząstki nie mieszają się ze sobą, a to zapewnia wysoką jakość powietrza w pomieszczeniu.

Okapy nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne

Tego typu okapy mają najbardziej skomplikowaną budowę, ale dzięki temu posiadają wiele dodatkowych funkcji. Opcje nawiewu i wyciągu powietrza są na tyle zaawansowane, że pozwalają na utrzymanie stale przyjaznych warunków w pomieszczeniu. Wszystko to za sprawą połączenia indukcji i kompensacji, która pozwala nie tylko na podstawowe filtrowanie powietrza, ale daje również gwarancję, że np. w lokalu gastronomicznym zapachy z kuchni nie przedostaną się do pozostałych pomieszczeńpowiedział Antoni Pawlica, właściciel firmy zajmującej się produkcją wyrobów wentylacyjnych.
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz