Przyprawy liofilizowane. Charakterystyka
Na czym polega liofilizacja?
Liofilizacja to naturalny proces, w którym z żywności usuwana jest woda, następnie poddaje się ją mrożeniu w bardzo niskiej temperaturze (ok. -40°C) i szybko suszy. Następnie produkty pakowane są w pojemniki (czasem próżniowe) i tym sposobem można przechowywać je w dowolnych warunkach, a przy tym są lekkie i wygodne w transporcie. Aby spożyć żywność liofilizowaną, wystarczy zalać ją płynem. Procesowi liofilizacji poddawane są najczęściej owoce, warzywa, przyprawy i kawa.
Co warto podkreślić to fakt, że liofilizacja nie wymaga stosowania dodatkowych, często szkodliwych substancji takich jak konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku, a jej termin przydatności do spożycia i tak jest bardzo długi (często nawet do 20 lat). Oprócz tego, że liofilizacja nie wymaga chemicznej konserwacji, to dodatkowo pozwala pozbyć się z żywności drobnoustrojów, w tym grzybów i bakterii.
Czym charakteryzują się przyprawy liofilizowane?
Przyprawy liofilizowane to bardzo popularne na rynku produkty. W ten sposób przetwarzane są najczęściej zioła takie jak pietruszka, tymianek, bazylia, koperek, szczypiorek itp. Najczęściej są rozdrobnione, jednak niezależnie od tego, czy są w całości, gotowane czy surowe, wystarczy dodać do nich wodę, aby odzyskały naturalną świeżość. Zaletą przypraw liofilizowanych jest to, że w pełni zachowują naturalny smak, wygląd, kolor, aromat oraz wartość odżywczą, dlatego świetnie nadają się do sałatek, zup, sosów, kanapek i wielu innych potraw. W dobie przypraw, do których dodaje się mnóstwo niepotrzebnych i często szkodliwych dla zdrowia substancji, warto wybrać w pełni naturalne przyprawy liofilizowane.
Osoby, które decydują się na korzystanie z przypraw liofilizowanych w kuchni doceniają je przede wszystkim za zachowanie wartości odżywczych. Ponadto, proces liofilizacji nie pozbawia ich witamin, minerałów oraz zawartych w nich polifenoli, dlatego też stanowią istotny element zdrowej i zbilansowanej diety – podkreśla specjalista z firmy Bella-Bis z Koziegłów.
Przyprawy liofilizowane są lekkie i zajmują w kuchni niewiele miejsca, dlatego też ich przechowywanie nie sprawia większych trudności. Co warto podkreślić, mogą służyć jako świetny dodatek w podróży np. podczas wyprawy samochodowej lub spędzania wakacji pod namiotem. Sprawdzą się w trudnych warunkach środowiskowych m.in. w wysokich i niskich temperaturach oraz dużej wilgotności.