10 rzeczy, których nie wiesz o imbirze

10 rzeczy, których nie wiesz o imbirze

Imbir jest znany od wieków i chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Ma pikantny smak, dlatego dodaje charakteru każdej potrawie. Czy wiesz, jakie cenne właściwości ma imbir? Co niezwykłego kryje się w tej aromatycznej przyprawie? Sprawdź i dowiedz się, jak stosować imbir na co dzień. Przekonaj się już dziś, jak dbać o zdrowie w naturalny sposób.

Jakie właściwości ma imbir?

Zastanawiasz się, na co pomaga imbir?

1. Imbir na przeziębienie

Szczególnie jesienią i zimą zwykle dopada nas przeziębienie. Ale jest na to naturalny sposób! Zamiast odwiedzać aptekę, zaparz sobie pyszną herbatę z cytryną i imbirem. Imbir rozgrzewa ciało, więc działa napotnie, poza tym ma działanie przeciwzapalne i odkażające. Jest idealny, gdy masz katar – jego intensywny zapach pomaga pozbyć się uczucia zatkanego nosa. W czasie przeziębienia możesz zastosować gorący napar lub przygotować nalewkę z imbiru, która doda energii i pobudzi organizm do walki z infekcją.

2. Imbir na kaszel

Imbir to nie tylko remedium na katar, ale także towarzyszące przeziębieniu duszności. Jeśli dopadł cię uporczywy kaszel, przygotuj imbirowy syrop na bazie miodu, cytryny i świeżego korzenia imbiru. Możesz spożywać go porcjami lub dodawać do wody lub herbaty.

3. Imbir na odchudzanie

Imbir przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm i rozgrzewa. Chcesz schudnąć? Czym prędzej wprowadź do swoich codziennych nawyków poranne picie wody z dodatkiem świeżego imbiru. Do napoju możesz dodać też szczyptę pieprzu. Osoby, które mają problemy z żołądkiem, powinny stosować przyprawy z umiarem. 

4. Imbir na stawy

Masz problemy z bólem stawów, wiec sięgasz po tabletki przeciwbólowe i leki przeciwzapalne? Pamiętaj, że lekarstwa z apteki obciążają wątrobę i nerki. Tymczasem okazuje się, że korzeń imbiru może łagodzić ból i stany zapalne. Za przeciwbólowe właściwości odpowiada gingerol. Zanim więc sięgniesz po lek, wybierz naturalne metody.

5. Imbir na włosy

Imbir możesz zastosować również zewnętrznie w postaci maski na włosy i skórę głowy. Wystarczy, że dodasz starty korzeń lub przyprawę w proszku do odżywki o prostym składzie. Dla wzmocnienia działania możesz dodać też olej arganowy. Maska pobudza cebulki włosów i przyspiesza wzrost, a dodatkowo przyjemnie pachnie, więc przy okazji relaksuje po ciężkim dniu. Maski nie powinny stosować osoby z podrażnieniami i chorobami skóry głowy.

6. Imbir w profilaktyce nowotworowej

Imbir od dawna stosowany jest w kuchni azjatyckiej. Badania dowodzą, że niszczy komórki rakowe oraz przeciwdziała ich namnażaniu. Jeśli chcesz postawić na zdrowe odżywianie i zadbać o zdrowie, wybierz tę pikantną przyprawę.

7. Imbir na bóle miesiączkowe

Imbir łagodzi PMS, więc kobiety skarżące się na intensywne i długotrwałe bóle menstruacyjne, powinny wprowadzić przyprawę do swojej diety.

8. Imbir na migrenę

Jeśli cierpisz na nawracające migreny, również pomyśl o regularnym stosowaniu wody z dodatkiem imbiru. Taki napar osłabia ból i towarzyszące mdłości.

9. Imbir w ciąży

Wywar z imbiru łagodzi nudności, dlatego wiele przyszłych mam chętnie po niego sięga. Imbirowa herbata przyda się również, gdy w czasie ciąży dopadnie cię przeziębienie i nie możesz zastosować leków z apteki.

10. Imbir jako afrodyzjak

Jak już wiadomo, imbir rozgrzewa i pobudza organizm. Przyda się więc nie tylko w czasie przeziębienia. Korzeń imbiru zarówno leczy, jak i podnosi libido, więc zwiększa ochotę na seks.

Jak jeść imbir?

Nie wiesz, jakie potrawy możesz przygotować i do czego pasuje imbir? Sprawdź listę aromatycznych dań i napojów:

  • Zupa z dyni z imbirem – idealna zupa na jesień? Oczywiście z dodatkiem imbiru i innych korzennych przypraw – kurkumy i cynamonu. Danie jest pyszne i rozgrzewa w zimne i ponure wieczory. Jeśli nie jesteś przekonany do dyniowego smaku albo nie wiesz, jak obrać dynię, możesz wykorzystać inne warzywa – zupa marchewkowa z imbirem jest równie aromatyczna.
  • Kurczak z imbirem – nie masz pomysłu na obiad? Sięgnij po przepisy kuchni indyjskiej, japońskiej czy chińskiej. Azjaci uwielbiają dodawać imbir, który idealnie pasuje do drobiu. Możesz dodać świeży korzeń, imbir kandyzowany lub marynowany.
  • Woda z imbirem – nie masz czasu na przygotowanie obiadu? Wrzuć po prostu starty imbir do ciepłej wody. Możesz dodać też cytrynę i miętę.
  • Imbir do herbaty czarna herbata już ci się znudziła? Dodaj starty korzeń imbiru i podkręć smak. Aromatyczna korzenna herbata pobudza zmysły i relaksuje. Jest idealna na chłodny wieczór i paskudne przeziębienie.
  • Imbir z miodem – syrop na bazie miodu, cytryny i imbiru to lek na kaszel, ale także dodatek do jesienno-zimowej kawy i herbaty.
  • Nalewka z imbiru – kolejne lekarstwo na przeziębienie. Nalewka rozgrzewa i pomaga walczyć z chorobą.
Oceń artykuł (10)
3,3
Komentarze
Dodaj komentarz