Przeznaczenie sterowników w przemyśle mięsnym
Problemy w przemyśle mięsnym
Mięso jest surowcem szczególnym z uwagi na swoją podatność na zepsucie. Ludzie od wieków szukali sposobów na jak najlepsze przechowywanie mięsa tak, aby jak najdłużej zachowało ono świeżość i właściwości. Dziś, kiedy przemysł mięsny działa na ogromną skalę, problem przechowywania i transportu jest jeszcze bardziej palący. Trzeba zapewnić towarowi doskonałe warunki podczas przewożenia na znaczne odległości, a także na bardzo długi czas. Nie może dojść do okresowego wzrostu temperatury, bo może się to odbić na jakości mięsa – ponowne mrożenie nie wchodzi w grę. Jak więc zadbać o to, aby mięso cały czas pozostawało zdatne do spożycia?
Sposobem na zapewnienie idealnych warunków do przechowywania żywności, w tym mięsa, są sterowniki – odpowiada na to pytanie specjalista z firmy Mikster. – To urządzenia, które zarządzają rozmaitymi systemami przechowywania i obróbki mięsa tak, aby przebiegały one optymalnie, to znaczy w taki sposób, żeby procesy te gwarantowały doskonałą jakość towarów, a jednocześnie pozostawały oszczędne.
Rodzaje sterowników w przemyśle mięsnym
Przemysł mięsny obejmuje nie tylko surowe mięso, ale też jego przetwarzanie: produkcję wędlin, kiełbas, mielonek, parówek, pasztetów i innych. W każdym z procesów przydatny jest inny rodzaj sterownika. Oto poszczególne sterowniki i parametry, na które mają wpływ:
- sterowniki do masownic i mieszałek – pozwalają na krokowe, programowe sterowanie urządzeniami w cyklach czasowych. Regulują temperaturę i próżnię. Przykład: sterownik INDU WRC 200
- sterowniki do komór suszarniczych – służą do automatycznego sterowania urządzeniami przemysłowymi pracującymi programowo. Kontrolują m.in. temperaturę i wilgotność, sterując procesem technologicznym. Przykład: sterownik MCC-026
- sterownik do komór dojrzewalniczych, suszarniczych i klimatycznych – służy do automatycznego sterowania tymi komorami. Przykład: INDU WRC-2000
- sterowniki do kotłów i parzelników – nadają się także do innych urządzeń wymagających programowej pracy i pomiaru wielkości fizycznych, takich jak m.in. temperatura i ciśnienie. Przykład: sterownik MCC-051
- sterowniki do pakowarek próżniowych – niezastąpione w zakładach przetwórstwa mięsnego, rybnego i mlecznego, w przetwórstwie warzyw i owoców, ale też do pakowania podzespołów elektronicznych. Kontrolują poziom próżni. Przykład: sterownik MCD 120
- sterowniki do sterylizatorów i autoklawów – służą do sterowania procesami pasteryzacji i sterylizacji, a także ich nadzorowania i rejestrowania. Przykład: sterownik MCD 111.