Artykuł sponsorowany

Przetworzone białka zwierzęce od Emer w żywieniu trzody chlewnej i drobiu

Przetworzone białka zwierzęce od Emer w żywieniu trzody chlewnej i drobiu

Współczesne technologie żywienia zwierząt hodowlanych wymagają, aby zawartość pełnowartościowego białka w paszy spełniała restrykcyjne wymogi unijne. Dobre mieszanki to gwarancja proporcjonalnego przyrostu masy ciała i utrzymania dobrego zdrowia trzody. Jeżeli chcesz mieć pewność, że przetworzone białka zostały uzupełnione wymaganymi składnikami mineralnymi, wybieraj wyłącznie sprawdzone produkty od Emer.

Żywienie zwierząt hodowlanych – poznaj produkty od Emer

Przetworzone białko zwierzęce to dobre źródło białka dla trzody hodowlanej, która wymaga karmienia paszą zawierającą wysokiej jakości proteiny.

Aktualnie obowiązujące normy unijne dozwalają na karmienie przeżuwaczy określonymi materiałami pochodzenia zwierzęcego, m.in. mlekiem i produktami pochodnymi mleka, jajami, siarą, kolagenem i żelatyną oraz hydrolizatami białkowymi, które pochodzą od zwierząt niebędących przeżuwaczami

– mówi ekspert z firmy Emer.

Pozostałe zwierzęta gospodarskie mogą być karmione mączką rybną, hydrolizatami, fosforanem wapnia. Warto przy tym zaznaczyć, że w żywieniu ryb można stosować przetworzone białka (oprócz mączki rybnej) pochodzące od nieprzeżuwaczy.

Jak poznać dobrej jakości białko zwierzęce?

Przetworzone białka zwierzęce to świetny składnik odżywczy stosowany do produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących oraz futerkowych. W ofercie firmy Emer znajdziesz kilka rodzajów białek zwierzęcych, do których wytwórstwa wykorzystywane są najwyższej klasy surowce. Dużym zainteresowaniem wśród klientów cieszą się przetworzone białka zwierzęce drobiowe otrzymywane z drobiowych ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego. Popularnym wyborem są również białka z pierza, krwi oraz produkty mieszane. Przetworzone białka pozyskiwane są z krwi drobiowej, trzodowej oraz wołowej. Natomiast kolei białka mieszane – z tych samych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czy białko zwierzęce może być zakazane?

Komisja Europejska wciąż prowadzi intensywne prace nad częściowym zniesieniem zakazu stosowania zmodyfikowanego białka zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich. Pracownicy firmy Emer zaznaczają jednak, że zakaz powtórnego przetwarzania wewnątrzgatunkowego nie zostanie jednak uchylony. Kwestią priorytetową jest wprowadzenie strukturyzowanych metod, które umożliwią identyfikację gatunkową przetworzonego białka zwierzęcego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz