Materiał Partnera

Tłuszcze paszowe – czym są i dlaczego się je stosuje?

Tłuszcze paszowe – czym są i dlaczego się je stosuje?

Tłuszcze zawarte w paszy stanowią pożądany dodatek zwiększający jej wartość energetyczną. Stanowią one także niezbędne źródło wielu substancji niezbędnych do prawidłowego wzrostu zwierząt.  Tłuszcze paszowe wysokiej jakości zawierają witaminę A i E, karotenoidy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Czym są tłuszcze paszowe?

Tłuszcze paszowe stosowane są między innymi jako komponent paszy dla drobiu. Wzbogacenie pasz tłuszczami roślinnymi czy zwierzęcymi, a także olejami, sprawia, że zwiększa się wartość energetyczna paszy, przez co znacznie lepiej pokrywa ona zapotrzebowanie zwierząt na energię. Najważniejsze cechy dobrych tłuszczów pasowych to przede wszystkim świeżość oraz brak procesów utleniających. Wpływają one na poziom ważnych witamin dostarczanych wraz z tłuszczami – przede wszystkim witamin A oraz E. Utlenianie ma swój udział także w rozkładzie karotenoidów.

Dobrej jakości tłuszcz paszowy dostarcza zwierzętom korzystne dla ich zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczone, takie jak chociażby kwas linolowy i linolenowy. W przypadku drobiu kwasy te mają ogromne znaczenie, bo organizm ptaków nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać – są natomiast niezbędnym składnikiem ich prawidłowego, zdrowego rozwoju, co prowadzi do lepszego wykorzystania możliwości produkcyjnych. Jednym z producentów tłuszczów paszowych jest firma Emer.

Jakie są parametry tłuszczy paszowych?

Spośród tłuszczy palmowych najczęściej stosowane są oleje roślinne – palmowy, słonecznikowy, rzepakowy oraz sojowy – i zwierzęce: smalec i tłuszcz drobiowy. W paszach znajdują się czasem także destylaty oraz oleje kwasowe pochodzące z rafinacji tłuszczów. Tłuszcze paszowe można podzielić na wiele kategorii, a to wszystko dzięki licznym parametrom, za pomocą których mogą zostać opisane. Należą do nich między innymi:

  • dostępność na rynku,
  • energia brutto i netto,
  • cena,
  • skład chemiczny,
  • właściwości fizyczne,
  • stabilność,
  • wartość odżywcza dla zwierząt określonego gatunku i w określonym wieku,
  • skład kwasów tłuszczowych: udział wolnych kwasów tłuszczowych, kwasowość i wartość nadtlenków, długość łańcucha kwasu tłuszczowego, poziom nienasycenia itp.

Nie wszystkie z nich wpływają na najbardziej istotne dla hodowców strawność oraz wartość energetyczną tłuszczów paszowych. Szczególną uwagę powinni oni zwrócić na te, które wiążą się z kwasami tłuszczowymi: długość łańcucha, poziom nienasycenia oraz stosunek wolnych kwasów tłuszczowych do nasyconych (w postaci trójglicerydów). Prawidłowa ocena wartości odżywczej paszy zawierającej tłuszcze paszowe to złożony proces wymagający pobrania próbki i dokładnego jej zbadania.

Opracowanie:
Wyłudki 4
tel. 85 721 95 43
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz