Przetwórstwo mięsne – jakie przyprawy są najpopularniejsze?
Czy wiesz, że smak, zapach i wygląd zewnętrzny to trzy podstawowe cechy sensoryczne, które zapamiętuje konsument dla ulubionych potraw i produktów? W związku z tym, właściciele firm z branży przetwórstwa mięsnego, zwracają uwagę na wszystkie te aspekty. Niemniej jednak szczególną uwagę poświęcają oni smakowi wyrobów. Przeczytaj, jakie przyprawy są przez nich najczęściej stosowane do wyrobu kiełbas i wędlin.
Co wpływa na smak wyrobów mięsnych?
Współcześni konsumenci mają możliwość wyboru i komponowania posiłków wedle własnego upodobania – mogą wracać do smaków dzieciństwa lub testować zupełnie inne opcje. Wszystko to, dzięki producentom wyrobów mięsnych, którzy cały czas obserwują preferencje klientów i wychodzą naprzeciw ich oczekiwaniom. Za pomocą czego można moderować smak produktów? Przede wszystkim, wpływają na niego używane do wyrobów:
- mieszanki przypraw – kompozycje smakowe, oparte na naturalnych przypraw,
- aromaty – dzięki nim można kreować doznania smakowo – zapachowe. Do najbardziej popularnych aromatów należą aromat boczku, grzybowy, szynki drobiowej oraz konserwowy.
- solanki – odpowiadają one za zawiązanie się finalnego wyrobu mięsnego.
Jakie są rodzaje przypraw?
Przyprawy, dodawane do wyrobów mięsnych, można podzielić na trzy, podstawowe grupy. Do pierwszej z nich zaliczyć należy przyprawy ziołowe. Warto zaznaczyć, że zalicza się do nich przede wszystkim różnego rodzaju wysuszone i rozdrobnione liście. Z kolei przyprawy warzywne oparte są w głównej mierze na czosnku i cebuli, które nie tylko nadają wyraźnego aromatu produktom mięsnym, ale także mają działanie bakteriobójcze i biostatyczne. Do ostatniej grupy – przypraw korzennych – zaliczyć można między innymi imbir.
Naturalne przyprawy – gdzie można kupić?
Ze względu na wzrastającą świadomość konsumentów, odnośnie wpływu żywności na zdrowie, coraz więcej klientów zwraca uwagę na skład produktów. Warto zaznaczyć, że najważniejsza zasada brzmi: im więcej naturalnych, nieprzetworzonych składników tym lepiej. Tyczy się również mieszanek przyprawowych – jeśli są one w pełni naturalne, ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej wśród osób, które spożywały dany wyrób jest minimalne. Producenci wyrobów mięsnych często więc decydują się na zakup naturalnych przypraw, bowiem:
- nadają naturalnego smaku i aromatu przyprawom,
- są ekologiczne,
- działają konserwująco na żywność,
- poprawiają strawność.
Warto zaznaczyć, że naturalne przyprawy można zakupić – nawet w hurtowych ilościach – w przedsiębiorstwie Agro-Smak sp.j. Jajecznik i Spółka. Oprócz tego, zamówić tam można inne aromaty i środki, niezbędne do wyrobu wędlin i kiełbas.