Jak kupić dobrą kiełbasę lub wędlinę?
Dobre, swojskie wędliny lub kiełbasy to prawdziwy rarytas. Obecnie „przeciętna” wędlina lub kiełbasa ze sklepu zawiera konserwanty, wypełniacze i barwniki, a także przeciętnej jakości mięso. Całe szczęście są jeszcze producenci, dla których najważniejszą zasadą jest wysoka jakość żywności. Dzięki temu możemy cieszyć się smacznymi i zdrowymi wyrobami. Jednak jak je poznać? Podpowiadamy poniżej.
Postaw na tradycyjną recepturę
Jednym ze wskaźników dobrej jakości produktu mięsnego jest sposób produkcji oparty na tradycyjnej recepturze. W wielu regionach Polski nasze babcie i prababcie robiły przepyszne wędliny, kiełbasy, wędzonki lub inne wyroby mięsne. Te receptury przetrwały do dziś i niektóre zakłady mięsne nadal z nich korzystają. Warto więc zrobić rozeznanie i zorientować się, które firmy produkują tego typu żywność.
Zwróć uwagę na skład
Skład współczesnej wędliny może przyprawić o zawrót głowy. Firmy, które stawiają na ilość, nie na jakość, używają sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, a także substancji wiążących wodę (dzięki temu można wyprodukować 2 kg mięsa z 1 kg surowca). Tak więc podczas zakupów, zwracaj uwagę na skład.
- Zorientuj się jaka jest ilość mięsa w 100 g gotowego produktu - im jest go więcej, tym lepiej.
- Zwróć uwagę, czy produkt zawiera MOM (mięso oddzielone mechanicznie). To nic innego, jak odpadki (np. kości, grzbiety, ścięgna) zwierząt rzeźnych. Są częstym wypełniaczem tanich wędlin i kiełbas.
- Zorientuj się jaka jest ogólna ilość składników danego wyrobu. Warto kierować się ogólną zasadą - im mniej tym lepiej. Wśród nich bywają barwniki, konserwanty, wypełniacze i inne dodatki.
Jak rozpoznać dobrą wędlinę?
Już sam wygląd wędliny lub innego wyrobu może nam wiele powiedzieć o jakości. Dobry produkt mięsny nie błyszczy się, nie ma jednolitego koloru i regularnego kształtu (chyba że są to produkty przygotowane w gotowej formie, np. pasztety). Dobre wędliny będą również raczej suche niż mokre, a po przekrojeniu będą widoczne włókna, nieregularne pasma tłuszczu i czasem dziurki.
Dlaczego warto kupować dobre wyroby wędliniarskie?
Kupując dobre wyroby wędliniarskie przede wszystkim dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny. Poza tym jest to również możliwość wsparcia i docenienia producentów, którzy przede wszystkim stawiają na jakość.