Artykuł sponsorowany

Jak kupić dobrą kiełbasę lub wędlinę?

Jak kupić dobrą kiełbasę lub wędlinę?

Dobre, swojskie wędliny lub kiełbasy to prawdziwy rarytas. Obecnie „przeciętna” wędlina lub kiełbasa ze sklepu zawiera konserwanty, wypełniacze i barwniki, a także przeciętnej jakości mięso. Całe szczęście są jeszcze producenci, dla których najważniejszą zasadą jest wysoka jakość żywności. Dzięki temu możemy cieszyć się smacznymi i zdrowymi wyrobami. Jednak jak je poznać? Podpowiadamy poniżej.

Postaw na tradycyjną recepturę

Jednym ze wskaźników dobrej jakości produktu mięsnego jest sposób produkcji oparty na tradycyjnej recepturze. W wielu regionach Polski nasze babcie i prababcie robiły przepyszne wędliny, kiełbasy, wędzonki lub inne wyroby mięsne. Te receptury przetrwały do dziś i niektóre zakłady mięsne nadal z nich korzystają. Warto więc zrobić rozeznanie i zorientować się, które firmy produkują tego typu żywność.

Zwróć uwagę na skład

Skład współczesnej wędliny może przyprawić o zawrót głowy. Firmy, które stawiają na ilość, nie na jakość, używają sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, a także substancji wiążących wodę (dzięki temu można wyprodukować 2 kg mięsa z 1 kg surowca). Tak więc podczas zakupów, zwracaj uwagę na skład.

  • Zorientuj się jaka jest ilość mięsa w 100 g gotowego produktu - im jest go więcej, tym lepiej.
  • Zwróć uwagę, czy produkt zawiera MOM (mięso oddzielone mechanicznie). To nic innego, jak odpadki (np. kości, grzbiety, ścięgna) zwierząt rzeźnych. Są częstym wypełniaczem tanich wędlin i kiełbas.
  • Zorientuj się jaka jest ogólna ilość składników danego wyrobu. Warto kierować się ogólną zasadą - im mniej tym lepiej. Wśród nich bywają barwniki, konserwanty, wypełniacze i inne dodatki.

Jak rozpoznać dobrą wędlinę?

Już sam wygląd wędliny lub innego wyrobu może nam wiele powiedzieć o jakości. Dobry produkt mięsny nie błyszczy się, nie ma jednolitego koloru i regularnego kształtu (chyba że są to produkty przygotowane w gotowej formie, np. pasztety). Dobre wędliny będą również raczej suche niż mokre, a po przekrojeniu będą widoczne włókna, nieregularne pasma tłuszczu i czasem dziurki.

Dlaczego warto kupować dobre wyroby wędliniarskie?

Kupując dobre wyroby wędliniarskie przede wszystkim dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny. Poza tym jest to również możliwość wsparcia i docenienia producentów, którzy przede wszystkim stawiają na jakość. 

Kupuj u dobrych producentów

Innym wskaźnikiem jakości produktów, może być renoma producenta. Jeśli firma od lat istnieje na rynku i może poszczycić się nagrodami lub certyfikatami, możemy być pewni świetnej jakości. Takim przykładem jest Firma Kabanos Kojs Mirosław i Joanna Kojs-Kowalczyk spółka jawna. Firma od 1990 roku dostarcza swoim klientom wyborne wyroby mięsne oparte na góralskich recepturach. W ofercie znajdziemy m.in.: kiełbasy, wędliny, wędzonki, pasztety, smalce, salcesony, wyroby garmażeryjne, parówki.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz