Artykuł sponsorowany

Przegląd maszyn dla przemysłu spożywczego

Przegląd maszyn dla przemysłu spożywczego

Przemysł spożywczy to jedna z najszybciej i najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi przemysłu. Ogromny wpływ na jej rozwój mają stosowane maszyny, a także ich rosnąca produkcja. Proces przygotowywania żywności staje się w ten sposób coraz bardziej zautomatyzowany, a  przez to szybszy i bardziej wydajny. Jakie zatem najbardziej popularne maszyny dla przemysłu spożywczego możemy wyróżnić?

Cukiernie, piekarnie, zakłady przetwórstwa rybnego, mięsnego, owoców oraz warzyw, a także mleczarnie nie poradziłyby sobie z procesem produkcji, gdyby nie wyspecjalizowane maszyny, ułatwiające i usprawniające prace. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym z nich.

Komory wędzownicze

Komory wędrownicze to jedne z najbardziej popularnych maszyn dla przemysłu spożywczego. Używane do obróbki termicznej wędlin, mięs, ryb oraz serów. Nie tylko wędzą dany produkt, lecz również suszą go, parzą, pieką, a nawet schładzają. Występują w różnych rozmiarach, a także w różnych zakresach mocy i temperatur. Łączy je bardzo wysoka jakość, o którą dbają producenci, ze względu na bezpośredni kontakt maszyny z żywnością.

Kotły warzelne

Usprawniają i przyśpieszają proces gotowania. Podgrzewają i gotują zarówno potrawy płynne, jak i mięsa, wędliny oraz wyroby wędliniarskie. Maszyny dzielą się na kilka grup, w zależności od formy podgrzewania: gazowej, elektrycznej, palnikiem olejowym czy parą technologiczną. Te, wyposażone dodatkowo w mieszadło, mogą służyć również do produkcji konfitur, musów owocowych, sosów czy smalcu.

Pomoc kuchenna

Inną grupę maszyn stanowią maszyny pełniące w kuchni rolę pomocniczą, usprawniające proces przygotowywania żywności, oferowane między innymi przez renomowany zakład usługowy-handlowy STIMASZ, zajmujący się produkcją, remontem oraz montażem maszyn dla przemysłu spożywczego. Są to blanszowniki, służące do blanszowania warzyw, grzybów leśnych oraz pieczarek, schładzalniki, chłodzące produkt po obróbce cieplnej oraz płuczko-myjki, przygotowujące produkt do dalszego procesu technologicznego, poprzez mycie i płukanie. W zakładzie przetwórstwa żywności nie obejdzie się także bez przenośników oraz rozdrabniaczy z możliwością sortowania. Dzięki nim rozdrobienie owoców, warzyw, ryb, bulw, a nawet mięsnych produktów mrożonych nie będzie stanowiło problemu. Krajalnice pokroją produkt w plastry, kostkownice w kostkę, dozownice będą precyzyjnie dozowały produkt do opakowania, a wialnie oczyszczą produkt z lekkich zanieczyszczeń.

Na koniec warto wspomnieć także o pompach tłokowych, kalibrownikach, polerkach czy odszypułczarkach.     

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz