Artykuł sponsorowany

Odpoczynek i obiad nad Jeziorem Czarownic

Odpoczynek i obiad nad Jeziorem Czarownic
Jezioro Czarownic to miejsce, na którego temat powstało wiele miejscowych legend. Dookoła niego panuje spokojna, ale tajemnicza aura. Każdego roku jest odwiedzane przez wielu turystów, którzy poszukują miejsca idealnego do letniego wypoczynku. W miejscowości Nowe można odpocząć i zjeść smaczny obiad. Dlaczego warto wybrać się nad Jezioro Czarownic?

Kąpielisko i raj wędkarzy

Jezioro Czarownic to urokliwe miejsce, które warto odwiedzić. O wczasach nad jeziorem z wyjątkową, smaczną kuchnią polską marzy każdy, kto ostatnie miesiące spędził na pracy i zajmowaniu się domem. Wody jeziora są dość głębokie, dlatego kąpiele powinny odbywać się wyłącznie w wyznaczonej do tego strefie. W sezonie letnim na plaży jest również ratownik, który dba o bezpieczeństwo wczasowiczów. Jezioro Czarownic nadaje się nie tylko dla pasjonatów plaży i pływania, ale także zagorzałych wędkarzy. Jezioro Czarownic to miejsce polecane nie tylko w okresie letnim, ale także zimowym.

Nazwa jeziora nie jest przypadkowa, wokół miejsca krąży pewna legenda, pochodząca aż z XVII wieku. Jedna z kobiet oskarżyła druga o imieniu Elza o rzucenie klątwy na jej krowę, w efekcie czego zwierzę padło. Elza była torturowana w ratuszu, a następnie utopiona w jeziorze, czyli poddana ostatecznej próbie udowodnienia, że jest wiedźmą. To właśnie na jej pamiątkę zbiornik zyskał nazwę jeziora czarownic.

Wyjątkowa restauracja

Kiedy po długiej kąpieli dopadnie Cię głód, tuż przy kąpielisku znajduje się restauracja Złoty Róg, serwująca najlepsze polskie i ukraińskie dania. Potrawy są zdrowe, smaczne i ładnie serwowane, dzięki czemu cieszą również oczy. Dużymi porcjami można najeść się do syta. Można tam nie tylko zjeść rodzinny obiad, ale też zorganizować imprezę okolicznościową np. urodziny, komunię lub wesele.

Polecane potrawy serwowane w restauracji:

  • Dania mięsne – kotlet schabowy, pieczeń z karkówki, zrazy, gołąbki, golonka.
  • Zupy – pomidorowa, ogórkowa, rosół, żurek, flaki, gulaszowa.
  • Dania ukraińskie – barszcz ukraiński, pielmieni, derenie z mięsem, cepeliny z mięsem, siczeniki drobiowe, kotlet po kijowsku, kotlet słoneczny.
  • Pierogi – z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie.
  • Desery – lody z owocami i bitą śmietaną oraz polewą, gofry, koktajle owocowe.

W restauracji można również kupić dania fast food na wynos lub na miejscu, na przykład hamburgery, zapiekanki lub frytki. Są one najchętniej wybierane przez dzieci, jako przekąska w czasie plażowania. Dla rodziców w czasie upałów poleca się mrożoną kawę, która orzeźwi każdego nawet w najcieplejsze dni.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz