Artykuł sponsorowany

Postaw na biodegradowalne opakowania!

Postaw na biodegradowalne opakowania!
W dzisiejszych czasach wiele mówi się o zmianach klimatycznych. Nieprawidłowe składowanie odpadów mocno się do nich przyczynia, a jednorazowe opakowania do żywności i napojów na wynos z pewnością znajdują się na czele odpadków, które zaśmiecają środowisko. Dlaczego punkty gastronomiczne powinny zainwestować w biodegradowalne opakowania i jakie produkty można znaleźć na rynku?

Jakie artykuły kupić?

Stosowanie papierowych pojemników do transportu żywności, szczególnie płynnej, dla wielu osób może być pomysłem abstrakcyjnym. Warto jednak wiedzieć, że współcześnie produkowane biodegradowalne opakowania są wyjątkowo trwałe i nie ulegną rozmoknięciu. Wśród artykułów, w które warto zainwestować, należy wymienić przede wszystkim:

  • Słomki – to właśnie one stały się symbolem zaśmiecania środowiska. Plastikowe słomki to gadżet zupełnie niepotrzebny i warto zastąpić je papierowymi.
  • Tacki – do transportowania dań głównych.
  • Kubki – nie tylko małe kubeczki na ciepłe i zimne napoje, ale także duże kubki z pokrywkami na zupy i inne płynne dania.
  • Serwetki – tradycyjne serwetki można zastąpić tymi, pochodzącymi z recyklingu.

Rodzaje opakowań dostosowuje się zawsze do potrzeb danego punku gastronomicznego. Właściciele i pracownicy doskonale wiedzą, które artykuły będą przydatne w ich restauracji. Popularne jest składanie zamówień z dowozem, dlatego warto zaopatrzyć się również z papierowe torby do pakowania kompletnych zamówień.

Gdzie kupować?

Doskonałej jakości biodegradowalne opakowania dla lokali gastronomicznych oferuje między innymi hurtownia Tedmark, której siedziba znajduje się w Szczecinie. Warto korzystać z ofert firm, które zajmują się sprzedażą hurtową, gdyż oprócz dobrej jakości produktów, mogą zaoferować one również wyjątkowo atrakcyjne ceny. Przy składaniu większego zamówienia, opakowania ekologiczne wcale nie wyjdą drożej od swoich plastikowych kuzynów.

Dbaj o środowisko!

Ogromny problem stanowi nie tyle użytkowanie jednorazowych opakowań wykonanych z plastiku, ile ich nieodpowiednie segregowanie. Kubek wykonany z tworzywa sztucznego może rozkładać się w środowisku naturalnym przez setki lat, podczas gdy papierowy zaledwie kilka miesięcy. Wiele osób nieumyślnie wyrzuca śmieci, dlatego to właściciele punktów gastronomicznych powinni dbać o to, aby stosować biodegradowalne pojemniki. Wprowadzenie ekologicznych rozwiązań buduje pozytywny wizerunek firmy. Restauracje przyjazne środowisku są chętniej odwiedzane i w dzisiejszych czasach wiele osób korzysta tylko z takich miejsc.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz