Posiłki profilaktyczne. Co warto wiedzieć?
Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy nakładają na niektórych pracodawców obowiązek zapewnienia pracownikom tzw. posiłków profilaktycznych. Prawo do nich mają osoby pracujące szczególnie ciężko lub w uciążliwych warunkach. Dowiedz się, kto powinien otrzymywać posiłki profilaktyczne, jakie czynniki o tym decydują i co powinien zawierać taki posiłek.
Posiłki profilaktyczne – co to jest?
Posiłki profilaktyczne są to posiłki wydawane pracownikom po to, aby umożliwić im wykonywanie obowiązków, gdy praca wiąże się ze znacznym wydatkiem energetycznym. Celem napojów i posiłków profilaktycznych jest niedopuszczenie do wyczerpania organizmu pod wpływem wysiłku lub trudnych warunków, uzupełnienie niedoborów kalorycznych, a także zadbanie o to, aby w następstwie tych czynników pracownicy nie podupadali na zdrowiu.
Posiłek profilaktyczny nie może być dowolny; jego skład i wartość energetyczna są ściśle określone w przepisach. Posiłek profilaktyczny powinien składać się w około połowy z węglowodanów, w jednej trzeciej z tłuszczy, a pozostałą część powinny stanowić białka. Kaloryczność całości powinna wynosić około 1000 kcal.
Pracodawca ma kilka możliwości zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Mogą być one wydawane w zakładowej stołówce, jednak najczęściej nie jest to osiągalne ze względu na miejsce wykonywania obowiązków (kopalnie, place budowy, otwarte tereny). Innymi dopuszczalnymi przez prawo rozwiązaniami są zapewnienie pracownikom możliwości korzystania z lokali gastronomicznych albo umożliwienie przyrządzenia posiłku samodzielnie. Najprostszym rozwiązaniem jest jednak skorzystanie z usług cateringowych. Takie świadczy np. Restauracja Jedyna.
Komu przysługują posiłki profilaktyczne?
Aby pracownik był uprawniony do otrzymywania posiłków profilaktycznych, muszą być spełnione pewne warunki:
Praca odbywa się w warunkach szczególnie uciążliwych.
Praca wymaga wysiłku fizycznego, a wydatek energetyczny podczas jednej zmiany wynosi więcej niż 2000 kcal dla mężczyzn i więcej niż 1100 kcal w przypadku kobiet.
Praca wymaga wysiłku fizycznego i jest wykonywana w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie temperatura pozostaje poniżej 10 stopni Celsjusza i powoduje wydatek energetyczny powyżej 1500 kcal w przypadku mężczyzn albo powyżej 1000 kcal u kobiet. Posiłki profilaktyczne są wydawane pracownikom zużywającym tyle energii podczas jednej zmiany także wówczas, gdy pracują oni w temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza albo zimą na otwartej przestrzeni.
Praca wykonywana jest pod ziemią.
Pracownicy są zatrudnieni przy usuwaniu skutków zdarzeń losowych, w tym klęsk żywiołowych.