Natka pietruszki – dlaczego warto po nią sięgnąć? Przepis na pesto, koktajl i sok

Natka pietruszki – dlaczego warto po nią sięgnąć? Przepis na pesto, koktajl i sok

Natka pietruszki nierzadko kojarzy ci się z niezbyt dobrym dodatkiem do zupy? Czas to zmienić! Natka pietruszki posiada o wiele więcej witaminy C niż cytrusy i zawiera m.in. beta-karoten, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy czy miedź. Jest bogata w witaminy i minerały, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety, nie tylko w postaci dodatku. ale również składnika soków, koktajli czy pesto.

Strony www Strony www

Jak natka pietruszki wpływa na nasze zdrowie?

Niezwykłe właściwości natki pietruszki przez wielu nie są doceniane, a nawet - znane! A te intensywnie pachnące liście zaskakują ogromną ilością substancji leczniczych. Znajdziemy w nich m.in.:

  • beta-karoten,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez.
Natka pietruszki jest też doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu nasz przewód pokarmowy jest na bieżąco oczyszczany ze szkodliwych toksyn. Jej spożywanie może pomóc w oczyszczeniu organizmu.

Dzięki swoim składnikom pietruszka jest również przydatna w leczeniu anemii, wzmacnia też odporność organizmu. Spożywanie natki poprawi trawienie pokarmów i pomoże w problemach jelitowych.

Natka pietruszki pomoże również w przypadku miesiączki. Pomoże wywołać krwawienie, zmniejszyć bóle menstruacyjne i zadziała rozkurczowo na mięśnie miednicy. Natka ma również wpływ na zdrowy wygląd skóry, przyśpiesza gojenie ran, zmniejsza ból i opuchliznę. Warto ją jeść w stresujących sytuacjach, gdyż pomaga się uspokoić. Co ciekawe, pietruszka działa również na nieświeży oddech, dlatego polecana jest palaczom.

W jakiej formie jeść pietruszkę?

Najzdrowsza jest świeża natka pietruszki, jednak właściwości zdrowotne zachowa również po zamrożeniu oraz suszeniu. Nie należy je jednak gotować, gdyż wtedy traci witaminę C. Natkę najlepiej suszyć na powietrzu, w cieniu. Mrożoną można przechowywać np. w woreczku, choć najczęściej ląduje w plastikowych pudełkach po lodach.

W kuchni natkę pietruszki można dodawać do sałatek, ziemniaków, surówek, jajecznicy czy omletów. Jednym z najpopularniejszych zastosowań jest posypanie natką gorącego rosołu. Nie lubisz smaku zieleniny? Pietruszka doskonale zakamufluje się w sokach czy koktajlach. Warto zrobić z niej również pesto, które potem można dodać do makaronu.

Koktajl z pietruszki

Przygotuj:

  • garść natki pietruszki,
  • 1 banana,
  • 1 mango,
  • sok z połowy cytryny,
  • 0,5 szklanki wody.
Do blendera wsyp garść natki, dodaj banana i mango, zalej wszystko sokiem z połowy cytryny i wodą Składniki koktajlu zblenduj na gładką masę. Gotowe!

koktajl z pietruszki

Masło pietruszkowe

Przygotuj:

  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • kostkę masła,
  • sól , pieprz
  • dwa ząbki czosnku (opcjonalnie).

Natkę pietruszki umyj, oderwij listki i drobno posiekaj. Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, pokrój drobno. Dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, owiń folią i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu masło będzie gotowe.

Sok z pietruszki i cytryny

Przygotuj:

  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Natkę zblenduj razem z sokiem z cytryny. Dodaj wodę i miód, ponownie zblenduj do połączenia składników. Pij od razu, szczególnie w czasie, gdy twoja odporność jest osłabiona.

Pesto z pietruszki

Przygotuj:

  • 2 pęczki pietruszki,
  • 1/4 szklanki migdałów,
  • 1 łyżeczkę skórki z cytryny,
  • pół ząbka czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 3-5 łyżek oliwy.

Wszystkie składniki poza oliwą umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Nie miksuj pesto zbyt długo - zioła wtedy więdną, a pesto jest bez smaku. Dodaj oliwę i ponownie krótko zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Gotowe pesto podawaj z makaronem, grzankami lub jako dodatek do sałatek.

pesto z pietruszki

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży