Artykuł sponsorowany

Kiszone produkty są najlepszym dodatkiem do obiadu

Kiszone produkty są najlepszym dodatkiem do obiadu

Ogórki i kapusta poddane kiszeniu to jedne z najpopularniejszych produktów goszczących na polskich stołach. Niezależnie od okazji są one świetnym dodatkiem do głównych dań. Wielu ludzi nie wyobraża sobie posiłku bez nich – słusznie, bowiem oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiadają dużo właściwości prozdrowotnych. Co dokładnie oznacza kiszenie i gdzie kupić najlepsze produkty?

Niepowtarzalne ogórki

Występujący w wielu odmianach, możliwy do obróbki na kilka sposobów, wykorzystywany nawet w piosenkach dla dzieci – to właśnie niezwykle popularny zielony ogórek. Jego wszechstronność i liczne wartości odżywcze sprawiły, że stał się produktem często wybieranym i powszechnie lubianym w kuchni. Stanowi świetny dodatek nie tylko do dań głównych, ale z powodzeniem można go np. pokroić w plastry i położyć na kanapkę. Odpowiednio obrobiony przez wprawnego kucharza jest efektowną dekoracją. Praktycznie każdy zna smak kiszonego ogórka prosto z babcinego słoika. Ta forma jego przygotowania jest niezwykle popularna w Polsce i ma bogatą tradycję.

Szklane naczynie to skuteczna próba przeniesienia prawdziwego kiszenia w warunki domowe. Według oryginalnej receptury ogórki przechowuje się w dębowej beczce, w towarzystwie naturalnych przypraw: kopru, chrzanu, czosnku i soli. W ten ekologiczny i tradycyjny sposób przygotowuje swoje produkty firma Runoland z miejscowości Góra w województwie dolnośląskim. Dzięki temu mają one jedyny w swoim rodzaju, prawdziwy i wyjątkowy smak – są chrupiące i aromatyczne. W dzisiejszych czasach trudno otrzymać w pełni naturalny produkt, jakim niewątpliwie są ogórki kiszone tradycyjną metodą. Dostępne są one jedynie w wybranych firmach, które gwarantują najwyższą jakość i świetny smak zielonych warzyw.

Wydeptana kapusta

Niegdyś kiszenie kapusty było procesem, który przyciągał do kuchni całą rodzinę. Po odpowiednim przygotowaniu, czyli wyeliminowaniu uszkodzonych i brudnych liści oraz dokładnym oczyszczeniu, trzeba było kapustę poszatkować. Pokrojoną w małe kawałki wrzucano razem z przyprawami do dużej beczki. Tak spreparowany produkt ochotnicy ugniatali gołymi stopami. Dzisiaj pomysł ten może – głównie ze względów higienicznych – wzbudzać mieszane uczucia, dlatego zastąpiono go o wiele bardziej sterylnymi metodami.

Obecnie firmy mające w swojej ofercie kiszoną kapustę, do jej przygotowania wykorzystują specjalne urządzenia, cały czas jednak trzymają się tradycyjnego przepisu. Tak przygotowana kapusta jest idealnym składnikiem surówki, stanowi więc świetny dodatek – tak jak i ogórki – do obiadu. Warto zadbać o to, by produkt był przygotowany ekologicznie i naturalnie – gwarantują to tylko najlepsze przedsiębiorstwa na rynku.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz