Kiedy siać zboża jare?
Termin siewu zbóż jarych to bardzo ważna kwestia. Od tego, kiedy nasiona zostaną rozsiane, może zależeć, czy w ogóle się przyjmą. Z powodu coraz wyższych cen i problemów z dostawami z krajów będących do tej pory największymi eksporterami tych surowców bardzo ważne jest, aby zadbać o każdy możliwy do uzyskania kłos. Dlatego koniecznie trzeba zapoznać się z właściwym terminem siania zbóż.
Dlaczego zboża trzeba zasiać w określonym terminie?
W rolnictwie panuje zasada, że zboża sieje się tak szybko, jak tylko pozwalają na to warunki. To dlatego, że:
wcześniej zasiane zboże ma większą szansę na dobre przyjęcie się,
panuje wtedy najlepsza temperatura do rozwoju zbóż,
spóźnienie się może spowodować spadek efektywności nawożenia,
zboża są mniej narażone na obumarcie z powodu suszy.
Rolnicy starają się zawsze siać zboża najszybciej, jak to tylko możliwe, żeby zwiększyć szanse na obfite plony. Spóźnienie się może wpłynąć na jakość i ilość wyhodowanych w lecie zbóż jarych. To z kolei będzie niosło za sobą bardzo duże straty finansowe.
Kiedy najlepiej jest zasiać zboża jare?
Ze względu na klimat panujący w Polsce, w poszczególnych regionach kraju zboże sadzi się nieco inaczej. Najpierw prace przeprowadza się w południowo-zachodniej części, potem zachodniej, a na końcu w północnej i wschodniej. Poszczególne nasiona także rozsiewa się kiedy indziej. Dotyczy to szczególnie:
owsa, który powinien być zasiany w pierwszej kolejności między 15 marca a 10 kwietnia,
pszenicy jarej, którą sieje się w drugiej kolejności między 15 marca a 5 kwietnia,
jęczmienia jarego, którego okres siewny przypada między 15 marca a 15 kwietnia.
Owies potrzebuje najwięcej wody, dlatego rolnicy najczęściej sadzą go przed innymi zbożami, żeby miał czas na przyjęcie niezbędnych składników z gleby.
Niektóre gospodarstwa decydują się na wykorzystanie mieszanek zbóż, żeby optymalizować koszty produkcji. Specjaliści jak np. Przedsiębiorstwo Rolno-Handlowe Agro-Nasiona zwracają uwagę, że zapanowanie nad takimi polami wymaga sporych umiejętności i ogromnej wiedzy. Rozsiewane ziarna powinny być czyste i kwalifikowane. Zdrowe nasiona są gwarancją dobrych plonów w przyszłości. Przed ich wyborem warto sprawdzić jeszcze, czy w danym województwie i regionie dane zboże ma odpowiednie warunki do dobrego rozwijania się. W niektórych miejscach gleba nie będzie nadawała się do prowadzenia każdego rodzaju upraw. Jeśli posieje się na niej złe ziarna, plony mogą nie urosnąć bądź będą one niewielkie w stosunku do tego, jakie mogłyby być.