Artykuł sponsorowany

Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole?

Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole?

Wigilia to magiczny czas przepełniony miłością, spotkaniami z bliskimi osobami, a także pysznym jedzeniem. To właśnie na tradycyjną kolację wigilijną czeka każdy z nas, ponieważ możemy wtedy spróbować wyjątkowych potraw. Niestety przedświąteczny okres jest bardzo intensywny i nie zawsze mamy wystarczającą ilość wolnego, by samodzielnie przygotować wszystkie dania. Jakie jedzenie świąteczne możemy więc zakupić? Sprawdź poniższy artykuł!

Domowe pierogi i uszka

Ciężko wyobrazić sobie kolację wigilijną bez kilku podstawowych dań. Jak bowiem wiadomo, niektóre potrawy serwowane są już na naszych stołach od pokoleń i to między innymi one tworzą wyjątkowy klimat. Tradycyjnym jedzeniem są między innymi uszka z kapustą i grzybami. Te niewielkie „kluski” doskonale smakują w każdej zupie, jednak najczęściej podaje się je do barszczu. Bardziej sycące są pierogi. Mogą być one wypełnione standardowym farszem grzybowo-kapuścianym, jednak warto rozważyć alternatywę w postaci wypełnienia ze świeżej kapusty czy też sera i cebuli. Im bardziej różnorodnie zastawimy wigilijny stół, tym większe prawdopodobieństwo, że każdy gość znajdzie danie dla siebie. Jeżeli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie tylu dań, zawsze możemy zakupić gotowe produkty.

Krokiety na wigilijnym stole

Im więcej potraw na wigilii, tym lepiej. Każdy uczestnik kolacji może bowiem wybrać swoje ulubione danie i w pełni korzystać z uroków tego wyjątkowego wieczora. Jak sugeruje pracownik firmy Pierożek, bardzo dobrym pomysłem na wigilijne danie są krokiety. Jeżeli ktoś nie przepada za pierogami lub uszkami, są one idealną alternatywą. Nie tylko zaspokoją nawet największy głód, ale także występują w wielu wersjach smakowych. Jeśli nie chcemy więc standardowego farszu, możemy na przykład zaserwować krokiety z serem czy też ze świeżą kapustą. Krokiety smakują dobrze zarówno na „sucho”, jak i jako dodatek do barszczu, a co więcej można później bez problemu odgrzać je na patelni czy też w piekarniku, ponieważ nie tracą walorów smakowych.


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz