Artykuł sponsorowany

Jakie funkcje posiada dobry blender kielichowy?

Jakie funkcje posiada dobry blender kielichowy?

Blender kielichowy jest urządzeniem, które z pewnością przyda się w każdej kuchni. Dzięki swoim licznym funkcjom stanowi nieocenioną pomoc przy wykonywaniu takich czynności jak rozdrabnianie, mieszanie czy miksowanie dań lub pojedynczych produktów. Poszczególne modele blenderów mogą różnić się mocą, ale też liczbą obrotów wykonywanych na minutę, kształtem i pojemnością kielicha oraz materiałem, z jakiego zostały wykonane. Jak zatem dobrze wybrać takie urządzenie, by spełniało wszystkie nasze oczekiwania?  

Cechy blendera kielichowego 

Blendy kielichowe nie bez powodu uważane są za wygodniejszą i wydajniejszą alternatywę dla blenderów ręcznych. Jeśli chodzi o budowę, wyróżnikiem są tu charakterystyczne kielichy (nazywane też dzbankami), umieszczone na podstawie wyposażonej w silnik. Są to urządzenia stacjonarne, raczej większych rozmiarów w porównaniu z ich ręcznymi odpowiednikami. Ale w odróżnieniu od tych ostatnich nie ma potrzeby ich podnoszenia i operowania blenderem w powietrzu – co niewątpliwie przesądza o większym komforcie użytkowania i sprawia, że większy rozmiar czy ciężar urządzenia nie jest dużą przeszkodzą. Z uwagi na to, że rozdrabnianie żywności przebiega wewnątrz dzbanka, korzystanie z blendera kielichowego eliminuje ryzyko pobrudzenia kuchni przez odpryskujące elementy. Samo blendowanie jest też bezpieczniejsze – ze względu na ograniczony kontakt użytkownika z ostrzami.

Dobry blender kielichowy, czyli jaki?

Kluczowe jest dobre dobranie urządzenia do swoich potrzeb – a więc nie tylko do rodzaju i ilości przyrządzanych z pomocą blendera dań, ale też do częstotliwości jego użytkowania czy wielkości kuchni. Blender z dużym kielichem nie zawsze będzie dobrym wyborem, gdyż trzeba wygospodarować na niego więcej miejsca, do tego jego mycie, konieczne przecież po każdym użytkowaniu, też może nie być wygodne. Duzy kielich niewątpliwie przyda się przy przygotowywaniu zup czy deserów dla całej rodziny. Standardowe wielkości kielichów wahają się między 1,5 a 2l, choć na rynku dostępne są też modele blenderów z większym dzbankiem. Jeśli chodzi o kształt kielicha, innowację w stosunku do tych zaokrąglonych stanowią kielichy kwadratowe gwarantujące uzyskanie bardziej gładkiej konsystencji produktu. Jeśli chodzi o materiał, prym tu wiedzie szkło oraz tworzywa sztuczne. To ostatnie jest lekkie, za to blendery ze szkła można wykorzystywać również do kruszenia lodu czy bezpiecznego miksowania gorących płynów. Ciekawą, choć droższą opcją są blendery z tritanu, który łączy lekkość tworzyw sztucznych z odpornością szkła. Kluczowa dla działania urządzenia jest też moc silnika – im większa, tym blender może być intensywniej eksploatowany i na pewno podoła takim zadaniom jak kruszenie lodu czy mielenie kawy. Użytkownicy niekiedy preferują blendery wysokoobrotowe, czyli posiadające maksymalne obroty zwykle powyżej 20 tys. na minutę. Warto też zwrócić uwagę na kształt i liczbę ostrzy, ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych może być pojedyncze grube stalowe śmigło, w jakie wyposażone są np. blendery kielichowe firmy Blendtec, zapewniające dokładne rozdrabnianie produktów zamiast ich cięcia. Istotna dla sprawnego korzystania z blendera może być też sama liczba dostępnych prędkości oraz wbudowane programy, bardzo ułatwiające przygotowanie poszczególnych dań czy napojów. 

Czym im więcej funkcji w blenderze, tym lepiej?

W przypadku urządzeń kupowanych do użytku prywatnego lepszym wyborem są zwykle bardziej wszechstronne blendery, czyli takie posiadające więcej funkcji. Zatem poza rozdrabnianiem owoców mogą one kruszyć lód, miksować gorące zupy czy napoje, tworzyć pasty czy masło orzechowe, mielić mąkę, robić sorbet, lody owocowe i koktajle. Taki blender wielofunkcyjny można też wykorzystać przy robieniu i mieszaniu sosów oraz przygotowywaniu mrożonej kawy z ulubionymi dodatkami, a nawet rozdrabnianiu ciasta. 

 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz