Materiał Partnera

Jak wybierać zdrowe produkty mleczne?

Jak wybierać zdrowe produkty mleczne?
Czym różni się jedno masło od drugiego? Jak rozpoznać, które produkty mleczne są najlepsze i na co zwracać uwagę przy ich kupnie, aby były nie tylko zdrowe, ale sprzyjały także zachowaniu smukłej sylwetki? Zapraszamy na krótki poradnik stworzony dla świadomych konsumentów, którzy chcą wiedzieć co znajduje się na ich stole.

Po pierwsze czytaj etykiety

Pierwszą, a zarazem najważniejszą praktyką świadomego konsumenta powinno być dokładne zapoznanie się z etykietą produktów mlecznych. W przypadku nabiału istotna jest przede wszystkim jego data ważności i skład. Wybierając produkty o jak najlepszym składzie, najlepiej jeśli będziemy kierować się zasadą – im mniej składników tym lepiej. Wynika ona z tego, że najzdrowsze są najmniej przetworzone produkty. Po drugie, ważne jest, aby nazwy pojawiających składników kojarzyły Ci się z prawdziwym jedzeniem. Im mniej w składzie dodatkowych zagęstników, żelatyny, skrobi modyfikowanej, barwników, smaków i wsadów owocowych, tym lepiej.

Wynika to z tego, że w trakcie obróbki technologicznej dochodzi z jednej strony do strat pewnych składników odżywczych (witamin, błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niektórych pierwiastków), a z drugiej strony dodawane są związki bezwartościowe, a czasem nawet szkodliwe dla organizmu – jak np. cukry rafinowane, tłuszcze uwodornione, konserwanty czy barwniki.

Warto również sprawdzić czy napis na opakowaniu "bez cukru" jest zgodny z prawdą. Pamiętajmy, że fruktoza dodana do wsadu owocowego to także cukier. Każdy produkt ma także podaną tabele kaloryczną, gdzie znajdziemy zawartość białka, węglowodanów oraz tłuszczu – miejmy jednak na uwadze, że podane wartości dotyczą 100 gram produktu, a nie całej porcji. Zanim wybierzemy właściwy produkt, dokładnie ją przestudiujmy.

Jak wybierać jogurty, kefiry i desery mleczne?

Jak radzi pracownik Spółdzielni Mleczarskiej ROTR w RypiniePolskie kefiry i jogurty nie są tłuste (mają od 1,5 – 3%), dlatego nie ma konieczności kupowania tych dodatkowo odtłuszczonych.

Inaczej sprawa wygląda z jogurtem bałkańskim czy greckim. Mogę one mieć aż 10% tłuszczu, czyli tyle co nasza śmietana. Jeśli dbasz o linie, staraj się wybierać serki i twarożki, które mają maksymalnie 5% tłuszczu.

Zamiast kupować desery jogurtowe, lepiej decyduj się na mleko, kefiry, jogurty naturalne albo twarożki. Słodkie deserki mleczne, batoniki i puddingi – nie mają nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem. Mają z reguły dużo cukru, tłuszczu i chemii, a niewiele w nich wartości odżywczych.

Zmień margarynę na masło

Rzadko smarowanie pieczywa maślanymi miksami ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest stosowanie z umiarem naturalnego masła. Pamiętajmy jednak, że prawdziwe masło powinno mieć przynajmniej 82% tłuszczu w składzie.

Jak nie dać się oszukać?

Producenci często próbują udawać, że ich produkty są lepsze niż w rzeczywistości. Przykładem jest sprzedawanie margaryny z masłem w którym stanowi ono zaledwie 0,5% zawartości produktu. Jeśli chcemy się przekonać, czy dodatek rzeczywiście poprawia jakość produktu, wystarczy że spojrzymy na skład. Producenci mają bowiem obowiązek podawać produkty w malejącej kolejności, oznacza to, że na pierwszym miejscu są te z nich, których w produkcie znajduje się najwięcej. Jeśli na etykiecie widzimy, że na pierwszych miejscach znajdują się sztuczne albo przetworzone związki, lepiej odstawmy taki produkt na półkę. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której do koszyka trafia produkt składający się w połowie z wypełniaczy i bezwartościowych składników.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz