Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto regularnie jeść miód z mniszka lekarskiego?

Dlaczego warto regularnie jeść miód z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka lekarskiego jest jednym z rzadziej spotykanych. Bardzo często nazywa się go miodem majowym, gdyż to właśnie wtedy najobficiej kwitną mniszki. Ze względu na to, że kwiaty te rosną dziko, bardzo trudno uzyskać miód, który składałby się wyłącznie z nich. Zwykle pojawia się w różnych proporcjach w miodach wielokwiatowych. Istnieją jednak pasieki, które oferują czyste miody mniszkowe. Jakie są ich właściwości i działanie lecznicze?

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego są dość charakterystyczne. Przede wszystkim, biorąc pod uwagę walory smakowe. Są bardzo słodkie i według niektórych pozostawiają nieco mdławy posmak. Występuje w różnych odcieniach – od intensywnie żółtego, aż po lekko pomarańczowy. W swoim składzie zawiera karotenoidy, białka, witaminę B2 i witaminę C oraz biopierwiastki (żelazo, potas, mangan, fosfor). Analizując proporcje cukrów prostych, dostrzegamy znaczną przewagę fruktozy, która obejmuje ponad 40% wszystkich cukrów. Miody z mniszka lekarskiego są również bogate w cholinę, którą trudno znaleźć w innych produktach niż mięso, jaja lub nabiał. Wysokiej jakości miody mniszkowe można znaleźć w sklepie EkoHerba, który prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Jak spożywać?

Miód z mniszka spożywa się w taki sam sposób jak inne gatunki. Można jeść go prosto ze słoiczka, po rozpuszczeniu w napojach (woda, herbata, mleko) lub jako dodatek do potraw i deserów. Popularnym schematem jest przygotowywanie napoju, który ma właściwości bakteriobójcze i poprawia odporność organizmu. Dwie łyżeczki miodu należy rozpuścić wieczorem w szklance chłodnej wody, a następnie pozostawić do rana, kiedy to całość wypijamy na czczo. Tuż przed wypiciem można dodać odrobinę soku z cytryny. Trzeba jednak pamiętać, aby zachować umiar. Mimo tego, że miód jest o wiele zdrowszy od sacharozy – nadal jest on cukrem. Nadmierne spożywanie miodu może prowadzić do insulino oporności. Lepiej jeść go regularnie, a w małych ilościach.

Działanie lecznicze miodu z mniszka

Miód z mniszka lekarskiego to nie tylko smaczna przekąska, ale też nieocenione lekarstwo, które było wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, nim nastąpił gwałtowny rozwój medycyny. Działa on ochronnie na wątrobę i przewody żółciowe. Stymuluje wydzielanie żółci. Ze względu na dużą zawartość choliny powoduje obniżenie poziomu lipidów w wątrobie. Poleca się go osobom otyłym, jako zamiennik sacharozy. Sprawdza się również w przypadku infekcji nerek i pęcherza oraz ogólnego osłabienia organizmu. Miód z mniszka lekarskiego może być również składnikiem różnego rodzaju maseczek i kosmetyków naturalnych. Odżywia skórę i przyśpiesza procesy regeneracyjne.

 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz