Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

Zbilansowana, zdrowa dieta, to dieta bogata w warzywa i owoce, z ograniczoną ilością tłuszczu zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego mięsa. Według lekarzy porcję warzyw oraz owoców powinniśmy jeść pięć razy dziennie, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Jednak świeże owoce, a także warzywa, posiadają także inne, korzystne dla zdrowia właściwości. Sprawdź, jakie.

Białka, węglowodany i tłuszcze nie wystarczą do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Aby procesy metaboliczne przebiegały prawidłowo, a organizmowi dostarczane były właściwe ilości minerałów, potrzebne są owoce i warzywa.

Dla większej odporności

Spożywanie odpowiednich porcji warzyw i owoców sprzyja zachowaniu odporności, dzięki zawartej w nich witaminie C, K oraz żelazu. Jeśli już natomiast dopadnie nas grypa lub przeziębienie, organizm poradzi sobie z nią dużo szybciej i sprawniej.

Dla zdrowej sylwetki

Włączenie do diety większej ilości produktów naturalnych ułatwia utrzymanie zdrowej sylwetki. Warzywa i owoce bowiem, dzięki zawartości łatwo przyswajanego błonnika, poprawiają pracę jelit i zmniejszają wchłanianie tłuszczów. Powinny zastąpić batoniki i inne niezdrowe przekąski, po które tak chętnie sięgamy między posiłkami.

By zachować wieczną młodość

Witaminy, żelazo, błonnik to nie wszystko; warzywa i owoce bogate są także w przeciwutleniacze, które wykazują naturalne działanie, zmniejszające aktywność wolnych rodników. Są one odpowiedzialne za proces starzenia się skóry oraz całego organizmu, dlatego warto zapobiegać ich rozwojowi. Zaopatrując się w warzywa i owoce, zwracajmy uwagę, czy pochodzą one od renomowanych i sprawdzonych hurtowników, takich jak firma Vega Fresh. Uczciwość, profesjonalizm i solidność, a także zawsze świeży towar i bogata oferta, na którą składają się między innymi ziemniaki, jabłka , pietruszka, cebula, wiśnie oraz czereśnie, sprawia, że firma zdobywa wciąż nowych, zadowolonych klientów.  

Choroby układu krwionośnego

Warto zdać sobie sprawę, że wiele chorób układu krążenia wynika z diety zbyt ubogiej w warzywa i owoce. Zawarty w nich błonnik bowiem wspomaga usuwanie z organizmu złego cholesterolu z krwi, co pozwala uniknąć miażdżycy oraz zawału serca.

Nawodnienie

Na koniec warto wspomnieć o nawadniającej funkcji owoców i warzyw, o której często zapominamy. Gaszą one pragnienie i zapobiegają odwodnieniu organizmu, a także uzupełniają poziom płynów, co pozytywie wpływa na funkcjonowanie ciała i umysłu. Zdrowa dieta, to dieta zbilansowana, oparta przede wszystkim na naturalnych, świeżych produktach.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz