Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?

Częste spożywanie ryb zalecają lekarze, dietetycy oraz instytucje takie jak Światowa Organizacja Zdrowia WHO, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne czy Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia. Poszczególne gatunki ryb mają różne właściwości odżywcze. Warto jednak poznać podstawowe powody, dla których powinniśmy je spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu.

 

Witaminy zawarte w rybach

 

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, EPA i DHA, co skutkuje ochroną przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi zmniejsza jej krzepliwość i ciśnienie.  W rybach tłustych znajdują się witaminy A, D, E, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina A ulepsza kondycję skóry, a witamina E usuwa z organizmu wolne rodniki. Z kolei w rybach chudych występują witaminy z grupy B oraz witamina D. Wzmacnia ona kości i zęby, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu, a także reguluje wiele narządów i tkanek. Powszechnie występująca w rybach witamina B12 usprawnia układ nerwowy, a także bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów i procesie dojrzewania czerwonych krwinek.

 

Zmniejszenie ryzyka występowania chorób

 

Spożywanie ryb dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów. Ma to także działanie przeciwzapalnie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego. Ryby zawierają wiele pożytecznych składników mineralnych. Należą do nich jod niezbędny do właściwego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu oraz selen. Jest to antyoksydant, który zmniejsza ryzyko powstawania raka wątroby, prostaty, płuc i jelita grubego. Do tego wzmacnia układ odpornościowy i spowalnia procesy starzenia. 

Ekspert z wędzarni ryb Barkas w Kołobrzegu mówi: W rybach znajdziemy także magnez istotny dla kości i układu nerwowego oraz wapń i fosfor mające wpływ na pracę układu nerwowego i mięśniowego.

 

Ryby źródłem białka

 

Ryby dostarczają pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności. Ponadto zawierają wiele niezbędnych aminokwasów egzogennych o dużej wartości odżywczej. Ze względu na niską ilość tkanki łącznej mają wysoką strawność i przyswajalność. Spożywanie zawartych w rybach kwasów tłuszczowych Omega 3 zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Dzieje się tak ze względu na dostarczanie dopaminy i serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Kwasy Omega 3 mają także działania przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe. Najwięcej ich znajdziemy w rybach tłustych, czyli m.in. w makreli, śledziu, łososiu, sardynce i sardeli.

 

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz