Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o jajkach? - Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Kayik

Co warto wiedzieć o jajkach? - Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Kayik

Jajko to jeden z podstawowych produktów, jeśli chodzi o jedzenie, a wiele osób wręcz nie wyobraża sobie codziennego śniadania bez jajecznicy. Jajka są również składnikiem wyrobów cukierniczych, a także różnych dań i ich elementów takich jak choćby makaron. Dlatego też warto poznać je dokładniej od każdej strony. Poniżej opisujemy, co warto wiedzieć o jajkach w sprzedaży, których specjalizuje się Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Kayik.

Z czego zbudowane jest jajko?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się prosta, ponieważ każdy wie, że jajko zbudowane jest z warstwy białka oraz znajdującego się w jego wnętrzu żółtka. Jednak oba te elementy mają wiele różnych składników, o których warto wspomnieć. Tak oto białko posiada w sobie ogromną ilość wody, aminokwasy oraz węglowodany, zaś żółtko to głównie tłuszcze (zarówno nasycone jak i nienasycone) oraz również źródło białka, lecytyny i różnego rodzaju fosfolipidów. Poza tym oczywiście jajko ma skorupę, a pod jej warstwą także błonę skorupkową, komorę powietrzną oraz włókna białkowe, czyli tak zwane chalazy.

Rozmiar jaj kurzych

Kurze jajka, dostępne w ofercie firmy Kayik dzielą się na cztery rozmiary, wśród których występują:

  • rozmiar S - są to małe jajka mające mniej więcej około 53g wagi,

  • rozmiar M - tego typu jajka klasyfikuje się jako średnie, a ich waga waha się pomiędzy 53g-63g,

  • rozmiar L - są to jajka duże, których przeciętna waga wynosi od 63g do 73g,

  • rozmiar XL - największe spośród jaj kurzych posiadają wagę od 73g wzwyż.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak powinno się obchodzić z jajkiem?

Istnieje wiele spraw, o których musimy bezwzględnie pamiętać, jeśli chodzi o jajka, dlatego też przybliżymy najważniejsze z nich:

  • jajka należy przechowywać tylko i wyłącznie w lodówce, przy czym nie powinno to trwać dłużej niż 3 tygodnie. Warto również pamiętać o tym, aby przechowywane w lodówce jajka były oddzielone od innych produktów, ponieważ w prosty sposób mogą wchłonąć ich zapachy,

  • zanim zdecydujemy się zjeść jajko należy je umyć w ciepłej wodzie lub sparzyć (w przypadku chęci spożycia jajka w postaci surowej) ze względu na możliwą obecność w nich szkodliwych dla nas bakterii,

  • nie powinno się podawać jajek dzieciom nie mającym jeszcze nawet roku ze względu na to, iż jest to produkt wywołujący silne stany alergiczne. Z tych samych względów oczywiście nie mogą ich jeść wszystkie osoby, które są na nie uczulone.

Świeże jajka mają gęste białko oraz okrągłe i nie rozrywające się żółtko. Jeśli zauważymy jakiekolwiek zmiany w tej kwestii, to oznaczać będzie to, iż dane jajko jest po prostu nieświeże.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka posiadają wiele składników mineralnych oraz witamin, które są przydatne dla naszego organizmu a wśród nich wyróżnić możemy na przykład luteinę, witaminy B2, A i D oraz magnez, żelazo i cynk. Wspomniane już Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Kayik powstałe w 2009 roku zajmuje się głównie handlem świeżymi artykułami spożywczymi, takimi jak jaja z chowu klatkowego i ściółkowego. Oferuje także sezonowe warzywa i owoce oraz grzyby uprawne i leśne. Działa na terenie Polski oraz Niemiec, a własny transport chłodniczy tej firmy pozwala dostarczać klientom zawsze świeże produkty. Znajdują się w opakowaniach dostosowanych do potrzeb klienta, a jakość sprzedawanych towarów jest gwarantowana.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz