Artykuł sponsorowany

Czym kierować się przy wyborze jaj bezpośrednio od producenta?

Czym kierować się przy wyborze jaj bezpośrednio od producenta?

Jaja kurze to dla wielu osób nieodłączny element diety. Są one też kluczowymi składnikami w rozmaitych daniach czy wypiekach, wpływając na ostateczny wygląd, smak i aromat. Jaja powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, gdzie można uzyskać informacje m.in. o sposobie chowu oraz ich parametrach. Czym zatem kierować się przy wyborze jaj w przypadku zakupu hurtowego?

Czy jaja z chowu klatkowego to dobry wybór?

Na opakowaniach jajek konsument może znaleźć kilka danych na temat nabywanego produktu. Jedną z ważniejszych informacji jest cyfra wskazująca na metodę chowu kur. Wartości w tym zakresie wyznacza się od 0 do 3. Najwyższa wartość oznacza jaja pochodzące od kur hodowanych w tzw. chowie klatkowym. W tym wypadku drób trzymany jest – jak sama nazwa wskazuje – w klatkach, gdzie nie ma zbyt dużych możliwości w zakresie ruchu, ale jest regularnie i właściwie odżywiany, a w razie potrzeby także leczony.

Choć dla wielu osób taka metoda chowu jest dość skrajna, to należy zwrócić uwagę na jej największe zalety. Przede wszystkim kury nie mają kontaktu z dzikim ptactwem ani żadnymi innymi zwierzętami, przez co jaja są w tym wypadku zdrowsze. Znacząco ograniczona zawartość chemicznych substancji w składzie jajek sprawia, że są one bezpiecznym produktem spożywczym. Podobnie jest przy jajach kurzych pochodzących z chowu ściółkowego, nieznacznie różniącego się od klatkowego. Będą one dobrym wyborem dla konsumentów, którzy przede wszystkim cenią swoje zdrowie i chcą nabyć pełnowartościowy produkt.

Jakie jaja nabyć przy zakupie hurtowym?

Ze względu na wszechstronność jaj wykorzystuje się je zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i np. przy przygotowywaniu wypieków. W obu przypadkach produkty te kupuje się w sporych ilościach. Priorytetem jest zatem jakość, ale też cena. Wspomniane jaja z chowu klatkowego i ściółkowego będą najtańsze. Jak się jednak okazuje, nie muszą wcale oznaczać najgorszego wyboru. Szczególnie gdy pochodzą ze sprawdzonej fermy, takiej jak np. hurtownia Kayik. Oferta obejmuje świeże jaja pochodzące z kontrolowanego chowu ściółkowego oraz klatkowego.

To właśnie one będą najlepszym wyborem przy zakupie hurtowym. Oprócz metody chowu zwróćmy też uwagę na gramaturę jaj. Pod tym względem można je dopasować do potrzeb, uzyskując produkt o określonej wadze. Jest to duże ułatwienie dla restauracji, piekarni, cukierni czy innych firm, które wykorzystują jaja kurze przy produkcji artykułów spożywczych na szeroką skalę. Nawiązując współpracę ze sprawdzoną fermą, jesteśmy w stanie zyskać pełnowartościowe jajka w atrakcyjnej cenie, odpowiadające naszym oczekiwaniom.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz