Artykuł sponsorowany

Piekarnia Orlik: Chleb dobrej jakości – czym powinien się charakteryzować?

Piekarnia Orlik: Chleb dobrej jakości – czym powinien się charakteryzować?

Czy wiesz, że wyniki badań, dotyczących spożycia chleba, wykazały, że przeciętnie w ciągu roku Polak zjada około 36 kilogramów pieczywa? Ze względu na to, że jest ono bardzo ważnym elementem diety, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Wyroby powinny być źródłem witamin, błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych oraz składników mineralnych. Przeczytaj, co jeszcze jest ważne.

Pieczywo wysokiej jakości – czym się powinno charakteryzować?

Wbrew powszechnym przekonaniom, całkowita eliminacja chleba z diety nie jest dobrym wyborem, a ciemne pieczywo niekoniecznie jest najzdrowsze. Istotny jest bowiem sam skład wypieku – dobry chleb wymaga tak naprawdę tylko czterech produktów. Są to: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Tymczasem, na wielu etykietach pieczywa, dostępnego w supermarketach, można zobaczyć bardzo długą listę składu. Nierzadko okazuje się, że do chleba dodawane są niepotrzebne i niezdrowe chemiczne środki spulchniające i konserwujące. Dzięki temu, producenci starają się podnieść walory smakowe oraz estetyczne chleba, ale niestety nie idzie to w parze z wartością odżywczą i aspektami zdrowotnymi.

Chleb na zakwasie czy pieczywo na bazie drożdży?

Warto zaznaczyć, że jednym z najbardziej wartościowych rodzajów chleba jest ten na zakwasie. Posiada on bowiem zdecydowanie wyższą wartość odżywczą niż w przypadku pieczywa, powstającego wyłącznie na bazie drożdży. Wynika to z faktu, że podczas procesu fermentacji, wytwarzana jest duża ilość witamin  (między innymi: B1, B2, B6 czy też B9) oraz aminokwasów egzogennych. Dodatkowo, chleb na zakwasie posiada kilka innych zalet. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:

  • niższy indeks glikemiczny – w porównaniu do zwykłego chleba,

  • długo zachowuje świeżość,

  • wpływa stymulująco na układ immunologiczny,

  • wyjątkowy smak.

Wybór chleba – na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Oczywiście, bardzo istotnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, wybierając chleb, jest również sama piekarnia. Wiele pozytywnych rekomendacji posiada Piekarnia Orlik. Przedsiębiorstwo funkcjonuje na rynku od początku lat 80.. Długoletnie doświadczenie w branży nierozerwalnie jest związane z opracowaniem najlepszych receptur wypieku oraz wyboru wysokiej jakości składników.

Oferta Piekarni Orlik

Firma Piekarnia Orlik zlokalizowana jest w Rusocicach, w powiecie krakowskim, w województwie małopolskim. Specjalizuje się w produkcji smacznych i zawsze świeżych wypieków. Firma jest prowadzona przez braci Andrzeja i Adama Orlików, dla których piekarstwo jest prawdziwą pasją. Ich wyroby charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem oraz świeżością. Wypieki te powstają zgodnie z tradycyjnymi recepturami, co daje możliwość skosztowania smaku z dawnych lat. W ofercie firmy znajdują się różne rodzaje chleba, drożdżówek, ciastek, rogali, pączków i innych wypieków. Piekarnia zatrudnia doświadczonych piekarzy, którzy sumiennie wykonują swoje obowiązki. Personel jest gotowy służyć pomocą oraz doradzić klientom przy wyborze odpowiedniego produktu. Firma cieszy się uznaniem klientów od wielu lat dzięki swoim doskonałym wyrobom.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz