Artykuł sponsorowany

Cechy dobrego chleba

Cechy dobrego chleba

Chleb często stanowi podstawę naszej diety. Niestety, obecnie coraz trudnej znaleźć dobry i zdrowy chleb, przygotowywany z naturalnych składników. W supermarketach kupimy przede wszystkim chleb kiepskiej jakości, mrożony, a następnie ponownie wypiekany. Takie pieczywo z pewnością nie powinno znaleźć się w naszym codziennym menu. Po czym poznasz dobry chleb? Gdzie kupować pieczywo, żeby mieć pewność, że jest wysokiej jakości? Podpowiadamy.

Dobry chleb to zdrowie!

Pieczywo wypiekane z naturalnych składników jest zdrowym źródłem witamin z grupy B i E oraz wielu substancji mineralnych, między innymi wapnia, magnezu, sodu, potasu, żelaza i fosforu. Wypiekane na prawdziwym zakwasie pieczywo powinno znaleźć się w dobrze zbilansowanym jadłospisie. Niestety, w obecnych czasach coraz trudniej znaleźć chleb dobrej jakości. Zdecydowanie nie warto sięgać po pieczywo w supermarketach – lepszym wyborem będzie chleb ze sprawdzonej piekarni. Zaufaniem prawdziwych smakoszy cieszy się piekarnia-cukiernia Englert w Goczałkowicach-Zdroju, w województwie śląskim. W jej asortymencie znajdziemy pyszne pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie oraz ciasta drożdżowe, deserowe i torty.

Cechy dobrego pieczywa

Dobre pieczywo powinno być wypiekane na naturalnym zakwasie. Ma wówczas zbitą konsystencję i nie kruszy się podczas krojenia. Bochenek powinien być dość ciężki – to znak, że jest treściwy, a nie wypełniony sztucznymi substancjami spulchniającymi. W chlebie nie ma także miejsca na polepszacze smaku – unikajmy wszelkiego rodzaju chemii! Zdecydowanie najlepsze i najsmaczniejsze wypieki znajdziemy w piekarniach, które korzystają z tradycyjnych receptur. W zaufanej piekarni, która istnieje na rynku od kilkudziesięciu lat, znajdziemy pieczywo tradycyjne, razowe i pszenne wypiekane na naturalnych zakwasach. To właśnie takie pieczywo powinno stanowić podstawę zdrowej, dobrze zbilansowanej diety każdego człowieka, niezależnie od jego wieku.

Świeże pieczywo znakomicie sprawdzi się na śniadanie, lunch i kolację. Regularne spożywany chleb wysokiej jakości pozytywnie wpływa na nasze zdrowie – chroni przed nowotworami i poprawia pamięć. Jest także polecany kobietom w ciąży, gdyż wyróżnia się dużą zawartością kwasu foliowego. Kupujmy pieczywo razowe lub pszenne w zaufanej piekarni, a docenimy nie tylko jego wpływ na nasze zdrowie, ale także doskonały smak. Unikajmy pieczywa mrożonego, barwionego karmelem, pełnego spulchniaczy i niepotrzebnych dodatków.

Opracowanie:
Goczałkowice-Zdrój, Szkolna 84a
tel. 32 210 72 36
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz