Cechy kuchni polskiej
Składniki i przyprawy
W polskiej kuchni powszechnie wykorzystywane są takie składniki jak ogórki kiszone i korniszony, kiszona kapusta, grzyby, śmietana, buraki czy różne gatunki kiełbas. Polskie potrawy swój wyjątkowy smak zawdzięczają odpowiednio dobranym przyprawom – majerankowi, koperkowi, pieprzowi, kminkowi, jałowcowi, tymiankowi, lubczykowi czy pietruszce. Wśród deserów najważniejszą rolę odgrywają ciasta i ciasteczka wszelkiego rodzaju. Kuchnia polska wiele zawdzięcza narodom sąsiednim i nie tylko – spore są wpływy m.in. kuchni węgierskiej. Władcy rządzący Polską w przeszłości i ich żony sprowadzali do kraju wiele egzotycznych warzyw, owoców czy przypraw (żeby wspomnieć choćby królową Bonę). Wszystko to wpłynęło na to, co w kraju jadano w przeszłości i co je się obecnie. Dziś potraw kuchni polskiej możemy spróbować w wielu restauracjach, takich jak na przykład działająca we Wrześni restauracja Gospa Ejo.
Stereotypy na temat kuchni polskiej
Panuje powszechna opinia, że kuchnia polska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa. Jest w tym nieco prawdy, gdyż wiele potraw jest tłustych, poza tym na stołach królują ziemniaki i dania mączne. Jednocześnie jednak są to potrawy bardzo smaczne, które powinno spożywać się z umiarem. Co ciekawe, wiele typowo polskich dań w nazwie ma określenia nawiązujące do innych krajów – tak jest w przypadku pierogów ruskich, barszczu ukraińskiego czy ryby po grecku. Dla polskiej kuchni typowe są dania z dziczyzny, nieco już dzisiaj zapomniane. Obecnie stawia się raczej na kotlety schabowe i mielone.
Najpopularniejsza polska potrawa
Rzeczywiście, kotlet schabowy niezmiennie od lat w połączeniu z ziemniakami i kapustą jest najpopularniejszą potrawą w Polsce. Równie dużą popularnością cieszy się golonka czy klasyczny bigos podawany z chlebem. Na tym jednak nie koniec – w Polsce jada się ogromną ilość kasz i wiele rodzajów klusek czy zup. Na terenach położonych nad Morzem Bałtyckim niepodzielnie królują ryby. Na deser podaje się z kolei ciasta – serniki, keksy, makowce czy jabłeczniki. Polska słynie również z doskonałych warzyw, które przygotowuje się na różne sposoby. Można je dusić, gotować, piec czy smażyć.