Artykuł sponsorowany

Bifrost B. Kmiecik: Czym komora chłodnicza różni się od mroźni?

Bifrost B. Kmiecik: Czym komora chłodnicza różni się od mroźni?

W wielu branżach przemysłu, zwłaszcza w gastronomii, handlu wykorzystywane są różnego rodzaju pomieszczenia chłodnicze, jak mroźnie. W firmie Bifrost Bartosz Kmiecik dbają nie tylko o ich prawidłowy montaż, ale także serwis i naprawy każdego typu urządzeń, których zadaniem jest utrzymywanie stałej, niskiej temperatury wewnątrz nich. Czym komora chłodnicza różni się od mroźni?

Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?

W handlu i gastronomii komory chłodnicze to podstawa prawidłowego funkcjonowania wspomnianych branż usługowych. Jak wynika z informacji uzyskanych z firmy Bifrost Bartosz Kmiecik, która specjalizuje się w usługach związanych z instalacjami chłodniczymi, chłodnictwo to dział techniki, którego istotą jest dobór urządzeń instalowanych w różnego rodzaju pomieszczeniach i pojazdach, których zadaniem jest odprowadzenie ciepła ze środowiska chłodzonego, celem uzyskania stałej, zadanej przez użytkownika temperatury — niższej od temperatury otoczenia.

Firmy, takie jak wyżej wspomniana zajmują się projektowaniem, produkcją i montażem różnego rodzaju systemów chłodniczych, zapewniając również ich serwis i naprawy. Mogą to być np. regały i lady chłodnicze, komory mroźnicze i chłodnicze, witryny chłodnicze, zamrażarki, czy też schładzalniki do mleka.

Czym komora mroźnicza różni się od chłodni?

Jak informuje nas specjalista z firmy Bifrost, są to dwa różne produkty. Co do zasady mroźnia jest częścią chłodni — nie może działać bez niej, a ta druga może pracować samodzielnie. Do ich produkcji używa się różnych materiałów i technologii montażu. W przypadku mroźni ściany są znacznie grubsze, mają około 20 cm grubości, a w przypadku pomieszczeń chłodniczych jest to 15 cm. Jest to związane z warunkami termicznymi, które muszą utrzymywać. W chłodni temperatur wynosi między 0 a 5 stopni Celsjusza, w mroźni -26 stopni. Jak podkreśla ekspert z omawianej firmy, budując systemy chłodnicze, zwłaszcza na potrzeby gastronomi należy pamiętać o wykonaniu ich zgodnie z obowiązującymi branżę normami i warunkami klimatycznymi.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz