Artykuł sponsorowany

Lekka, ładna i apetyczna – rzecz o galaretce

Lekka, ładna i apetyczna – rzecz o galaretce

To jeden z niewielu deserów, na który bez żadnych wyrzutów sumienia mogą sobie pozwolić nawet osoby będące na ścisłej diecie odchudzającej. Galaretka jest pyszna, ale ma niewiele kalorii. Możemy więc ją jeść bez żadnych ograniczeń. Szczególnie, że ma zbawienny wpływ na nasze stawy i paznokcie.

Świeża sprawa

Galaretka to deser stosunkowo nowy. Jej historia sięga zaledwie XIX wieku – to naprawdę niewiele, zważywszy, że niektóre współczesne łakocie jadło się już w starożytności. Galaretkę wynalazł amerykański przedsiębiorca Peter Cooper. Niestety, w jego przypadku przepis na galaretkę, nie okazał się przepisem na sukces. Wykonane przez niego desery nie od razu zostały docenione. Ulepszoną i znacznie smaczniejszą wersję deseru kilka lat później przedstawił przedsiębiorca ze stanu Nowy Jork, Pearle B. Wait. Prawdopodobnie deser udało mu się stworzyć na bazie herbaty owocowej. Niestety, choć w domu Waitów nie brakowało pomysłów, nie było w nim za wielu pieniędzy. Kiepska sytuacja finansowa zmusiła ich do sprzedaży przepisu na galaretkę znajomemu za niewielką sumę 450 dolarów. To był początek komercyjnej historii galaretki. Początkowo deser występował tylko w czterech smakach – pomarańczy, truskawki, cytryny i maliny.

Smaczne i zdrowe

Galaretki zwykle powstają na bazie soków i aromatów owocowych. Najlepiej smakują w towarzystwie bitej śmietany i świeżych owoców. Klasyczne galaretki robione są na bazie żelatyny – najczęściej wieprzowej. Popularną odmianą są też galaretki na bazie agaru, które jedzą także wegetarianie. Galaretki dobrze wpływają na pracę stawów i zdrowie paznokci. Powinny jej jeść osoby mające problemy np. z bolącymi kolanami. Galaretka jedzona codziennie pozwala też zachować jędrność i młody wygląd skóry. Są lekkie, nawet jedząc je regularnie nie musimy obawiać się o dodatkowe kilogramy. To idealny deser dla osób dbających o zdrowie i ładny wygląd, ale kochających słodycze.

Rodzinna tradycja

Najlepiej smakują słodycze, do których przygotowania ktoś podszedł z sercem. To dlatego galaretki zrobione w Mark-Met Pracowni Cukierniczej smakują doskonale. Firma istnieje od 1984 roku – pierwszą pracownią była część prywatnego mieszkania właścicieli cukierni. Galaretki tej firmy powstają na bazie naturalnych składników – substancją żelującą jest agar, dzięki czemu mogą się nimi rozkoszować także wegetarianie. Wszystkie produkty przygotowywane są ręcznie. Z galaretki powstają serca, kwiaty i inne kolorowe łakocie. Jest obtaczana w cukrze albo przekłada się nią maślane ciasteczka. W każdym wydaniu smakuje doskonale.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz