Artykuł sponsorowany

Dlaczego tak kochamy ciastka? Poznaj ofertę ZPH Barbara!

Dlaczego tak kochamy ciastka? Poznaj ofertę ZPH Barbara!

Niewiele jest osób, które nie doceniają smaku klasycznego ciastka z polewą. Obecnie każdy z nas może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i zakup tego typu łakoci, ale nie zawsze było to możliwe – niegdyś słodycze były zarezerwowane tylko dla najzamożniejszych. W niektórych kręgach kulturowych i okresach historycznych traktowano spożywanie słodyczy jak ekstrawagancką rozrywkę. Współcześnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów wyrobów cukierniczych. Zobacz, co w tym zakresie oferuje producent słodyczy ZPH Barbara!

Krótka historia ciastek

Dobrze wyposażone cukiernie i piekarnie kuszą nas smakami i zapachami wielu wyrobów cukierniczych. Ich sukces jest tym większy, im lepszej jakości produkty oferują. Zaopatrując się u producenta słodyczy ZPH Barbara, uzyskujemy dostęp do ogromnej ilości kultowych łakoci, takich jak ciastka kruche, ciastka i wafle w polewie, herbatniki, markizy, ciastka kruche z nadzieniem i pałeczki ptysiowe - wszystkie produkty powstają na bazie firmowych, niepowtarzalnych receptur, dzięki czemu możemy cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem! Ale to nie wszystko - firma oferuje również chrupki kukurydziane, wafelki ryżowe i kukurydziane oraz produkty bezglutenowe i fit. To dzięki takim ekspertom z dziedziny cukiernictwa, każdy może współcześnie sięgnąć po ulubione słodycze.

Bardzo popularne są ciastka, szczególnie te z polewą. Kochamy ich teksturę, kompaktowy rozmiar czy nadzienie. Ciastka występują w bardzo wielu rodzajach i każdy może znaleźć swoje ulubione. Ich historia sięga czasów starożytnych, bo pierwszy udokumentowany przypadek wypieczenia ciastek pochodzi od Egipcjan, którzy dokonali tego około cztery tysięce lat przed naszą erą. Hindusi już około drugiego wieku naszej ery zaczęli przyrządzać coś na kształt ciastek – gotowali lub smażyli na maśle gałki z mąki ryżowej wypełnione nadzieniem z syropu cukrowego. Starożytni Rzymianie nie byli gorsi – tworzyli ciastka z wody, miodu, jajek i mąki. W średniowieczu ciasteczka słodzone miodem były bardzo drogie i dostępne tylko dla najbogatszych mieszczan. Rewolucję przyniósł oczywiście wiek XIX wraz z jego przemysłowym podejściem do produkcji. Stała się ona łatwiejsza i tym samym tańsza, przyczyniły się do tego także spadające ceny cukru i mąki. To w XIX wieku powstały pierwsze prawdziwe fabryki ciastek.

Co znajdziemy w ciastkach?

Wbrew pozorom ciastka nie są produktem bez żadnych wartości odżywczych. Mimo że dostarczają do naszego organizmu głównie węglowodany, są także źródłem wielu mikro‐ i makroelementów, a także witamin. Znajdziemy w nich sporo witaminy E, która zatrzymuje utlenianie groźnego, złego cholesterolu. Klasyczne ciastka zawierają także witaminę B9 uczestniczącą w wielu procesach metabolicznych oraz magnez i żelazo (szczególnie mowa tu o produktach z polewą) - składniki niezbędne do zachowania dobrego zdrowia.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz