Artykuł sponsorowany

Czym dokładnie jest popularna serwatka w proszku?

Czym dokładnie jest popularna serwatka w proszku?

Serwatka w proszku to występujący obecnie w wielu produktach składnik, dostarczający cennego, wysokiej jakości białka. Okazuje się, że jej świetne właściwości nie były od razu wykorzystywane, a serwatkę traktowano jako produkt uboczny. Co sprawiło, że takie przekonanie radykalnie się zmieniło? Czym dokładnie jest serwatka w proszku, jak powstaje i gdzie znajduje zastosowanie?

Niechciany produkt

Serwatkę uzyskuje się w procesie produkcji białych i żółtych serów z krowiego mleka. Zsiada się ono pod wpływem bakterii kwasu mlekowego oraz enzymu trawiennego, czyli podpuszczki. W ten sposób dochodzi do rozdzielenia na część stałą i płynną, tę drugą nazywa się właśnie serwatką. Początkowo była uważana za składnik uboczny, który nie posiada żadnych korzystnych właściwości, z czasem zaczęła być coraz ważniejszym elementem przetwórstwa mleczarskiego, produkującego ją do rozmaitych celów spożywczych. Najczęściej poddaje się ją suszeniu, a dzięki temu procesowi można uzyskać serwatkę w proszku. Wysokiej jakości aminokwasy, łatwe trawienie przez ludzki organizm oraz stymulowanie do eliminacji czynników chorobotwórczych sprawiają, że produkt ten stał się niezwykle pożądany. Najlepszą serwatkę w proszku od wielu lat oferuje firma Laktopol-A, która ma ogromne doświadczenie oraz nowoczesne zaplecze techniczne pozwalające na optymalizację procesów produkcyjnych. Okazuje się zatem, że dokładne zbadanie składu serwatki pozwoliło na zrozumienie jej przydatności w branży spożywczej. Suszenie prowadzące do uzyskania sproszkowanego wariantu pozwala na jeszcze lepsze jej wykorzystywanie. W jakich produktach konkretnie?

Doskonałe źródło białka

Właściwości serwatki w proszku spowodowały, że znalazła ona uznanie wśród osób dbających o tężyznę fizyczną. Na bazie tego produktu powstają bowiem specjalne odżywki białkowe, uzupełniające dietę w składnik wspomagający wzrost tkanek mięśniowych. Serwatkę w proszku występuje też w śmietanie, serkach topionych, lodach czy innych deserach mlecznych. Dzięki niej wzbogacić można wartości odżywcze nawet pieczywa, a włączenie jej do diety pomaga zlikwidować problemy z dną moczanową i problemami dermatologicznymi. Najlepsza serwatka w proszku przyspiesza perystaltykę jelit, dlatego polecana jest dla osób chcących polepszyć trawienie. Uzyskiwana z serwatki podpuszczkowej po uprzednim jej zagęszczeniu, krystalizacji i wysuszeniu rozpyłowym, nie posiada żadnych konserwantów ani dodatków chemicznych. Jest w pełni bezpieczna i wolna od zanieczyszczeń, co pozwala na uzyskanie znakomitych wartości odżywczych. Okazuje się zatem, że początkowo niedoceniana serwatka w proszku jest źródłem wysokiej jakości białka oraz witamin.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz