Artykuł sponsorowany

Gdzie zjeść tradycyjne polskie dania?

Gdzie zjeść tradycyjne polskie dania?

Jesteś smakoszem polskich potraw? A może chciałbyś zaprosić na obiad swojego zagranicznego gościa, ukazując mu niepowtarzalność smaku rodzimych dań? Najlepszych kulinarnych punktów na polskiej mapie gastronomicznej jest naprawdę wiele, ale nie każde wyróżniają się niepowtarzalną atmosferą! Chcesz poczuć się jak średniowieczny arystokrata bądź barokowy sarmata? Udaj się na strawę do tradycyjnych, staropolskich karczm.

Dlaczego warto wybrać się do karczmy?

Karczmy mają bardzo dużo zalet. Nie dość, że są to miejsca w odpowiedni sposób wystylizowane tak, aby nawiązywać do tradycji staropolskich, to w swoich jadłospisach posiadają bogactwo niepowtarzalnych smaków. Karczmy takie jak Karczma Polska Pod Kogutem Świonoujście to świetne miejsca na obiad rodzinny, czy spotkanie wśród znajomych. Interesującą usługą jest również wynajem sali pod wesela, chrzciny czy urodziny – w tak klimatycznych restauracjach gwarantowane są niezapomniane wspomnienia. Warto wiedzieć, że tego typu miejsca mają zarezerwowane terminy z wyprzedzeniem na kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt miesięcy.

Produkty od lokalnych gospodarzy

Oczywiście część potraw serwowanych w karczmach, charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Warto jednak wiedzieć, że wszystkie składniki pochodzą od najlepszych gospodarzy i rolników. Mięsa wybierane są spośród mniejszych hodowli – zwłaszcza dziczyzna – co pozwala na przygotowanie najlepszego gatunkowo wyrobu. Wszystkie typy kiełbas wędzonych, czy serów nie zawierają substancji chemicznie wspomagających oraz konserwujących. Składniki do dań w karczmach są tworzone tak, aby nie utraciły swojego wyrazistego smaku. Warto docenić fakt, że to właśnie karczmy oferują dania z ekologicznych produktów, które dodatkowo wyróżnia przystępna cena przy bardzo dużych porcjach.

Dania, które możesz skosztować

Większość karczm oferuje dania, które możemy zaliczyć do potraw staropolskich. To, jakie z nich znajdą się w jadłospisie, najczęściej warunkuje region, w którym położona jest karczma – dla przykładu karczmy nad morzem będą serwowały tradycyjne potrawy bałtyckie. Wśród przystawek, które znajdziemy w karczmach, znajdują się różnego rodzaju polewki i zupy: szlachecki rosół z kury, barszcz z kołdunami, zupy z grzybów, zupy rybne (np. z ryb bałtyckich), kwaśnica. Dania główne to najczęściej potrawy mięsne: drobiowe, wołowe, wieprzowe i dziczyzna. Wśród specjałów można znaleźć gęsinę w miodzie, kurczaka grillowanego w sosie cygańskim, karczki biesiadne, schab z rusztu w sosie leśnym, udziec z jelenia w sosie śliwkowym, czy też rolady wołowe w różnych sosach. Na szczególną uwagę zasługują również trunki, które także nawiązują do tradycji stołowania się w karczmach. Są nimi np. różne odmiany piwa (korzenne, miodowe).

Oceń artykuł (5)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz