Artykuł sponsorowany

Zalety stosowania mieszanek piekarniczych

Zalety stosowania mieszanek piekarniczych

Mieszanki piekarnicze to produkty przeznaczone dla profesjonalnych piekarni. Na ich użycie decyduje się coraz więcej firm wytwarzających pieczywo na szeroką skalę. Nie bez powodu. Zastosowanie mieszanek piekarniczych znacząco skraca proces produkcji i pozwala zoptymalizować jej koszt. Co jeszcze warto wiedzieć o wspomnianych wyżej produktach? Zapraszamy do lektury!

Rodzaje mieszanek piekarniczych

Każda dobrze prosperująca piekarnia oferuje swoim klientom kilka lub nawet kilkanaście rodzajów chleba, bułek i innych wyrobów piekarniczych (np. bagietki, bajgle, rogale). Wytworzenie wszystkich typów pieczywa od podstaw zajęłoby specjalistom bardzo dużo czasu, a przecież konsumentom najbardziej zależy na codziennym dostępie do świeżego towaru. Tu z pomocą przychodzą różnorodne mieszanki piekarnicze, dzięki którym można w krótkim czasie wypiec wiele rozmaitych gatunków pieczywa. Na przykład firma Bartex z Częstochowy oferuje właścicielom piekarni mieszanki do wypieku chleba pszennego, żytniego, z owocami, z małą zawartością glutenu, fitness czy wysokobiałkowego. W jej asortymencie znajdują się też mieszanki do wypieku bułek: czosnkowych, typu ciabatta, sojowych i wielu innych. Mieszanki piekarnicze sprzedawane są w 10-, 15-, 20- i 25-kilogramowych opakowaniach.

Jakie korzyści płyną ze stosowania mieszanek piekarniczych?

Wykorzystanie mieszanek piekarniczych gwarantuje powtarzalną jakość pieczywa. Lojalność klientów względem ulubionej piekarni zależy od dwóch rzeczy – dobrego smaku i dostępności pieczywa oraz jego konkurencyjnej ceny. Dzięki mieszankom cena wyrobów piekarniczych jest dla konsumenta przystępna. Zupełnie inaczej jest w przypadku pieczywa rzemieślniczego, które powstaje na bazie tradycyjnych receptur. Nie każdy jest gotów zapłacić 10 zł lub więcej za bochenek chleba. Kolejną zaletą mieszanek piekarniczych jest łatwość zastosowania. Wystarczy, że piekarz będzie trzymał się przepisu opracowanego przez producenta, a pieczywo będzie smaczne i odpowiednio wyrośnięte. W dodatku czas jego produkcji zostanie skrócony do minimum. Mieszanki piekarnicze znacząco ułatwiają pracę załodze piekarni i są łatwe do przechowywania.

Czy mieszanki piekarnicze są zdrowe?

Producenci mieszanek piekarniczych starają się na bieżąco reagować na trendy, którym ulegają konsumenci. Dokładają wszelkich starań, by tworzone przez nich receptury zawierały jak najwięcej składników pochodzenia naturalnego i jak najmniej konserwantów, polepszaczy smaków i barwników. Wysokiej jakości mieszanki piekarnicze wykazują pozytywny wpływ na zdrowie klientów i charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Z kolei produkty z niższej półki mają mniej składników odżywczych i witamin w swoim składzie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz