Artykuł sponsorowany

W czym przechowywać żywność w lodówce, aby na długo zachowała świeżość? Pro-Masz-Pak

W czym przechowywać żywność w lodówce, aby na długo zachowała świeżość? Pro-Masz-Pak

Prawidłowe przechowywanie żywności ma znaczenie nie tylko dla jej świeżości, ale także dla zdrowia. Niektóre produkty wymagają specjalnych warunków, bo tylko wtedy zbędą zdatne do spożycia i nie stracą swoich wartości odżywczych. Na rynku dostępnych jest wiele przydatnych woreczków i pojemników, w których możemy przechowywać artykuły spożywcze, warto jednak wiedzieć, w jaki sposób to robić.

Przechowywanie w lodówce

Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy produkty większość produktów spożywczych. Warto jednak mieć na uwadze, że każde urządzenie jest inne, dlatego temperatura wewnątrz może się różnić w poszczególnych modelach. Istnieje jednak zasada, która mówi, że na najwyższej półce przechowujemy produkty mleczne, na środkowej artykuły z krótkim terminem ważności, natomiast najniższa półka przeznaczona jest na surowe mięso i ryby. Lodówki wyposażone są jeszcze w dolną szufladę do przechowywania warzyw i owoców.

Jak nie przechowywać żywności?

Odpowiednie warunki i temperatura mają duże znaczenie dla świeżości produktów spożywczych, jednak trzeba też wiedzieć w czym przechowywać żywność. Położenie wędliny, serów czy surowego mięsa bezpośrednio na półce w lodówce jest niehigieniczne, a dodatkowo takie produkty stracą swoje wartości odżywcze i smakowe. Najlepiej zdecydować się na opakowania z tworzyw sztucznych, na przykład torebki strunowe od sprawdzonego producenta, jak Pro-Masz-Pak. Wówczas możemy mieć pewność, że opakowania są sterylne i nadają się do kontaktu z żywnością, gdyż nie były wcześniej używane.

W czym przechowywać żywność?

Właściwy wybór opakowań do przechowywania produktów żywnościowych sprawi, że dłużej będą świeże i nie wyschną. Dodatkowo pojemniki i woreczki ułatwiają segregowanie żywności na półce lodówki i zapewniają im higieniczne warunki. Rynek oferuje nam wiele rozwiązań:

  • Pojemniki próżniowe – to najbardziej uniwersalna propozycja, gdyż można w nich przechowywać praktycznie wszystko. Dobrze się sprawdzą jako pojemnik na sery, wędliny i gotowe potrawy, gdyż zapobiegają wyschnięciu i wydostaniu się zapachów.

  • Folia spożywcza – sprawdzi się w przypadku nabiału, wędlin i surowego mięsa, jednak nie należy nią owijać owoców i warzyw, gdyż szybciej spleśnieją.

  • Woreczki strunowe – ze względu na swoją szczelność można w nich przechowywać gotowe dania i zupy. Najlepiej jednak sprawdzą się do mrożenia, gdyż nie zajmują dużo miejsca. W takich woreczkach można też przechowywać produkty sypkie, takie jak przyprawy.

Opakowania z tworzyw sztucznych są najlepszym rozwiązaniem, gdyż są proste w użyciu i zapewniają odpowiednie warunki higieniczne. Poręczne torebki strunowe zapewniają szczelne zamknięcie, a wiodący producent oferuje je w wielu różnych wariantach. Sprawdzają się doskonale nie tylko w kuchni - ułatwiają bowiem segregację drobiazgów i utrzymanie porządku w twoim domu lub firmie.

Opakowania papierowe i foliowe

Pro-Masz-Pak to firma godna zaufania, oferująca wysokiej jakości opakowania dla różnych branż i indywidualnych potrzeb klientów. Przedsiębiorstwo specjalizuje się w produkcji opakowań termozgrzewalnych, ekologicznych oraz torebek strunowych, dedykowanych do przechowywania żywności. Firma oferuje szeroki wybór opakowań w różnych rozmiarach i kształtach, dostosowanych do indywidualnych potrzeb klienta. Opakowania do żywności są wykonane z materiałów bezpiecznych dla zdrowia oraz posiadają wymagane certyfikaty. Dzięki temu klient może mieć pewność, że jego żywność jest właściwie zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi. 

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz