Artykuł sponsorowany

Tort weselny – czym kierować się przy jego wyborze? Poradnik cukierni Taka Inna

Tort weselny – czym kierować się przy jego wyborze? Poradnik cukierni Taka Inna

Spersonalizowany, słodki i, przede wszystkim, zaskakujący  - to najczęściej podawany opis idealnego, weselnego tortu. Wybór tego ciasta jest jedną z ważniejszych kwestii, dotyczących wesela. W końcu ma ono swoje 5 minut – kelnerzy wyjeżdżają z nim na środek sali, goście gromadzą się, a Para Młoda uroczyście go rozkrawa. Całość wydarzenia jest fotografowana, by następnie każdy mógł delektować się słodkością. Przeczytaj, na co zwrócić uwagę, wybierając tort.

Charakter Pary Młodej i styl imprezy weselnej

Na decyzję, odnośnie smaku i wyglądu tortu weselnego powinny wpłynąć następujące elementy:

  • pora roku - jeśli wesele odbywa się w miesiącach letnich, warto zadbać o to, by nie był on nadmiernie ciężki. Lepiej wybrać coś lekkiego i owocowego, co nie tylko orzeźwi gości, ale także będzie pasowało do wakacyjnego klimatu. Z kolei w zimie można postawić na bardziej wyraziste smaki i cięższe konsystencje, 

  • preferencje smakowe i wizualne Pary Młodej - jednym z najważniejszych kryteriów są oczekiwania Pary Młodej. Nie warto kierować się najnowszymi trendami w branży cukierniczej, lecz swoimi własnymi preferencjami. Dodatkowo, dobrym pomysłem będzie dopasowanie tortu do ogólnego stylu imprezy – przykładowo jeśli wesele jest organizowane w stylu rustykalnym, dobrze będą komponowały się kwiaty polne jako ozdoba.

Jaką wielkość tortu zamówić?

Kolejną, bardzo ważną kwestią jest wielkość tortu weselnego. Tort powinien być na tyle duży, aby każdy z gości mógł zjeść kawałek ciasta – należy więc dobrze obliczyć wielkość i liczbę porcji. Często stosowanym sposobem ustalenia jest zastosowanie klasycznego przelicznika wagowego – zakłada się, że na jednego gościa weselnego powinno być przygotowane około 10 – 15 g ciasta lub – jeśli tak zażyczy sobie Para Młoda -  15 – 20g. Niektórzy z kolei sugerują, że tort o wadze 5 kg wystarczy dla 35 osób. Niemniej jednak, warto tę kwestię indywidualnie ustalić z cukiernikiem, ponieważ w zależności od składników, ciasto może być lekkie lub – wręcz przeciwnie – bardzo ciężkie i wtedy wizualnie kawałek tortu w jednym i drugim przypadku może diametralnie się różnić.

Renoma cukierni – kluczowy czynnik

Przy wyborze tortu weselnego, przede wszystkim warto kierować się renomą cukierni i doświadczeniem cukiernika, który będzie realizował nasze zamówienie. Od poziomu profesjonalizmu zależy bowiem ostateczny wygląd i kształt ciasta wieczoru. Godną polecenia firmą, działającą w tej branży jest cukiernia Taka Inna z Malborka.Cukiernia rozpoczęła działalność w 2018 roku i od tego czasu zdobyła szerokie grono zadowolonych Klientów. Pary Młode, które korzystały z jej usług, chwaliły wyroby cukiernicze za smak (wysokiej jakości składniki) oraz zachwycający, artystyczny efekt wizualny. W ofercie cukierni znajdziemy także inne torty okolicznościowe, np. torty urodzinowe dla dzieci, torty na chrzciny oraz torty na komunie. Taka Inna oferuje również wysokiej jakości ciasta domowe, przywiązując dużą wagę do jakości i tradycji w recepturach. Podczas produkcji wykorzystuje naturalne składniki, aby dostarczyć wyłącznie oryginalne i smaczne wypieki.

Opracowanie:
Malbork, pl. Słowiański 09
tel. 698 248 323
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz